NAPISI TISKOVINA

Glavni stratezi Sarkozyjeve kampanje – akteri ekstremne desnice

  • Autor: Joško Tomasović
  • Zadnja izmjena 03.03.2012 18:37
  • Objavljeno 03.03.2012 u 18:10
nicolas sarkozy dobra da

nicolas sarkozy dobra da

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Suočen s nimalo optimističnom anketnim rezultatima, stagnacijom ekonomskog rasta te općenito manjkom povjerenja u njegove odluke i obećanja, Nicolas Sarkozy odlučio je bitno zaoštriti ton u utrci za uzastopni mandat francuskog predsjednika. Čak i prije no što je službeno obznanio kandidaturu, stvorio se konsenzus u javnosti kako će anketno posrnuli UMP, stranka kojoj je na čelu Sarkozy, dodatnu potporu tražiti upravo među glasačima ekstremne desnice, tradicionalno okupljene oko Nacionalnog fronta

Prema pisanju tjednika Nouvel Observateur, u novoj Sarkozyjevoj kampanji glavnu riječ vodi, kao i u izborima 2007. godine, izvjesni Patrick Buisson, koji je klišeizirano predstavljen kao 'Sarkozyjeva siva eminencija' te kao 'čovjek iz sjene koji šapuće u uho predsjedniku'. Pozicija medijski nevidljivog, no sveutjecajnog savjetnika učestala je pojava u politički kampanjama, a njihov se utjecaj, upravo zbog manjka konkretnih informacija, redovito minorizira ili, pak, uveličava. No francuski tjednik pripisuje neke ključne pojmove i akcije francuskog predsjednika upravo Buissonu. Među ostalim, radi se stvaranju kontroverznog Ministarstva imigracije i nacionalnog identiteta te o najavama referenduma na temu glasa stranaca i statusa nezaposlenih. Upravo se referendum promatra kao izvrsno predizborno sredstvo budući da je, prema riječima Buissona, 'referendum jedini način da se narod uvjeri kako će obećanja biti održana'.

Patrick Buisson, inače posve odsutan s javne scene, dobio je 2007. najvišu državnu počast, Legiju časti, a njegovo političko djelovanje kao novinara i savjetnika skoro je isključivo vezano uz ekstremnu desnicu. Trolist vrijednosti na kojima se temeljila bivša Sarkozyjeva kampanja 'rad, odgovornost, autoritet', kao i strogo odbijanje liberalnih pomaka, istospolni brakovi, legalizacija eutanazije, svjedoče o njegovu direktnom utjecaju na predsjednika. Opisuje se ga se kao 'gorljivog katolika', 'nostalgičara za vremenima kolonizacije', no i kao spretnog stratega koji se pokazao jako efikasnim u mobiliziranju biračkog tijela te ga se uspoređuje s Karlom Roveom, najutjecajnijim savjetnikom u administraciji Georgea W. Busha.

Kada je 2010. godine Sarkozy nanovo u svoje govore uveo glavne teme imigracije i sigurnosti, mnogi su to vidjeli kao jasan povratak Buissona u uži predsjednikov krug. Sudeći po novoj kampanji, koja se i dalje vrti oko straha od imigracije i novih / starih sigurnosnih mjera, Buissonova uloga nije se nimalo smanjila.

No iako je teško zanijekati njegov utjecaj na tvrdu ideološku liniju Sarkozyja, bilo bi nepravedno u masovnoj operaciji sabiranja glasova s ekstremne desnice ne spomenuti doprinos aktualnog ministra unutarnjih poslova Claudea Guéanta. Njegov posljednji ispad, strateški orkestriran kao i niz prethodnih, tiče se prava glasa stranaca. Dok sam Sarkozy govori o raspisivanju referenduma na tu temu, što je potkrijepio dirljivom željom da ukine 'posrednike između naroda i vlasti' (ma što god se time htjelo reći), Guéant je posegnuo za oprobanim formulama generalizacije i širenja paranoje. Svoje dvojbe oko glasa stranaca objasnio je na sljedeći način 'Ako bi se prihvatilo pravo glasa stranaca, time bi se otvorio put komunitarizmu. Ne želimo da predstavnici općina koji su stranci učine halal prehranu obaveznom u školskim kantinama.' Izjava je napravila svoje, izazvala je reakcije čitavog političkog spektra. To što su reakcije iznimno negativne, samo je dio planiranog efekta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi