manje je onih bez simptoma

Glavni riječki epidemiolog potvrdio: Opet raste broj oboljelih s teškim simptomima

10.09.2020 u 08:34

Bionic
Reading

U Kliničkom bolničkom centru Rijeka s dijagnozom COVID-19 hospitalizirano je sveukupno 13 osoba od čega je troje pacijenata na respiratoru. U Primorsko-goranskoj županiji jučer je ozdravila 21 osoba

'Zbog utvrđenog kontakta sa zaraženima, među novooboljelima još uvijek imamo dosta osoba kojima je virus potvrđen u izolaciji što nam potvrđuje da je samoizolacija dobrodošla mjera jer kontakti nisu dalje širili bolest. Još uvijek je i nekoliko slučajeva povezano s natjecanjem u plesu, a dobra je vijest da u ovom trenutku nemamo niti jedno novo žarište. Kod sedam osoba izvor zaraze se još utvrđuje', objasnio je za Novi list glavni županijski epidemiolog dr. Dobrica Rončević.

U odnosu na slučajeve zaraze u protekla dva ljetna mjeseca, i u PGŽ-u se smanjuje broj asimptomatskih slučajeva te je primijećen porast broja novozaraženih koji imaju simptome bolesti.

Paralelno s porastom simptomatskih slučajeva, raste i broj osoba sa srednje teškim i teškim simptomima.

  • +3
Zagreb: Odlazak u školu za vrijeme pandemije koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

'Dijelom se taj porast može povezati s porastom broja novih slučajeva, a dijelom što se više testiranja obavlja kod pacijenata sa simptomima. Također, za očekivati je da će sa završetkom ljeta, rasti i broj slučajeva sa simptomima bolesti', ističe Rončević.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj jučer je iznosio 2.587, a među njima je 299 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru bila 24 pacijenta. Od 25. veljače ove godine kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ukupno je zaraženo 12.626 osoba, od kojih je 206 preminulo, a 9.833 se oporavilo.