vruće teme

Glavni ravnatelj policije Milina progovorio o optužbama na račun policije i slučaju Daruvarac

16.12.2018 u 20:16

Bionic
Reading

Nove optužbe na račun hrvatske policije da nezakonito postupa prema ilegalnih migrantima da iz zlostvlja i krade im osobne stvari, komentirao je glavni ravnatelj policije Nikola Milina koji je sve demantirao.

'Znatno smo poboljšali rezultate vezane za krijumčarenje osoba, nezakonite migracije, i sve prijave o nezakonitostima provjeravamo i nismo utvrdili nikakve slučajeve premlaćivanja", rekao je glavni ravnatelj policije za HRT. Istaknuo je da će hrvatska policija i dalje nastaviti pojačavati svoje kapacitete pogotovo u borbi protiv krijumčarenja, te dodao da nikada u povijesti nisu imali ovakve rezultate jer kako je rekao "preko 547 krijumčara procesuirano je do sada".

Na optužbe da hrvatska policija ulazi na teritorij Bosne i Hercegovine rekao je da to nikako ne stoji. 'Na teritorij BiH ulazimo samo sukladno sporazumu o prekograničnoj policijskoj suradnji, kada imamo mješovite ophodnje i kada imamo redovite aktivnosti s kolegama iz BiH', rekao je Milina.

>>> Objavljene snimke kako hrvatska policija uz prijetnju oružjem vraća migrante u BiH

Na pitanje kako postupaju sa migrantima, rekao je da do sada imaju 1039 slučajeva tražitelja azila i da to svakako govori da se ne radi o nikakvom kršenju ljudskih prava. 'Dapače osnovna zadaća policije je zaštita života. To i radimo svaki dan. Pomažemo migrantima koji su po ovim vremenskim prilikama, životno ugroženi - pružamo liječničku pomoć, dajemo hranu', rekao je te istaknuo i da imaju stalnu edukaciju policijskih službenika po pitanju ljudskih prava i dostojanstva.

Hrvatska policija tjera migrant Izvor: Društvene mreže / Autor: ARD

O slučaju 'Daruvarac'

"Obitelj (pretučene djevojke) nema stalnu fizičku zaštitu, ali se stalno provode mjere koje će spriječiti da dođe do neželjene posljedice", izjavio je glavni ravnatelj policije, komentirajući slučaj nasilnika Darka Kovačevića Daruvarca koji je pušten na slobodu, zbog čega obitelj djevojke iz Zadra živi u strahu.

Potvrdio je da je policija od suda dobila rješenje o izrečenim mjerama zabrane, a radi se o njih nekoliko. "PU zadarska aktivno provodi te mjere. Obitelj nema stalnu fizičku zaštitu, ali se stalno provode mjere koje će spriječiti da dođe do neželjene posljedice", rekao je Milina, odgovarajući na upit postoji li opasnost od Kovačevićeva bijega, s obzirom da ima i državljanstvo BiH, te jesu li od policije zatražene posebne mjere nad njim?

  • +12
Migranti na GP Maljevac Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX