ODGOVOR NA PROZIVKE

MUP o optužbama za protjerivanje migranata: Riječ je o zakonitom postupanju policije

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 16.12.2018 13:47
  • Objavljeno 16.12.2018 u 13:45
Njemački ARD objavio je snimku na kojoj hrvatska policija navodno nezakonito tjera migrante u BiH

Njemački ARD objavio je snimku na kojoj hrvatska policija navodno nezakonito tjera migrante u BiH

Izvor: Screenshot / Autor: ARD

Vezano uz objavljenu snimku nevladine organizacije Border Violence Monitoring o navodnom "protjerivanju" nezakonitih migranata iz Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, Ministarstvo unutarnjih poslova je priopćilo da su provjerili lokacije na kojoj je nastala snimka, kao i postupanja hrvatske policije te utvrdili da se radi o zakonitom postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj crti s Bosnom i Hercegovinom, a na području Policijske uprave ličko-senjske.

'Ne radi se o 'protjerivanju stotina migranata u BiH' već o postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj crti na zelenoj granici i primjeni instituta odvraćanja. Institut odvraćanja je propisan člankom 13. Zakonika o schengenskim granicama i primjenjiv je na područje između dva granična prijelaza otvorena za međunarodni promet, u ovom slučaju između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine', navode iz policije.

Smatraju da se radi o zakonitoj mjeri koju na raspolaganju imaju granične policije europskih država i primjenjuju ga prema osobama koje nezakonito, mimo graničnih prijelaza, pokušavaju ući na njihov teritorij.

Naglašavaju bitnu razliku između instituta 'odvraćanja' koji je propisan spomenutim Zakonikom o schengenskim granicama i 'protjerivanja' koje je propisano Zakonom o strancima, a o čemu se u ovom slučaju ne radi.

Istaknuli su da hrvatska policija postupa isključivo u skladu sa pozitivnim propisima uz uvažavanje svih visokih standarda temeljnih ljudskih prava i navode o 'protjerivanju stotine migranata' odlučno odbacuju.

>>> Objavljene snimke kako hrvatska policija uz prijetnju oružjem vraća migrante u BiH

'Nekontroliran ulazak većeg broja osoba u Republiku Hrvatsku istu bi pretvorio u hot spot što Ministarstvo unutarnjih poslova ni u kom slučaju neće dopustiti već ćemo u zaštiti državne granice koristiti sve mjere i mehanizme koji su nam na raspolaganju temeljem nacionalnog i EU zakonodavstva. Pritom, pokušaj nezakonitog ulaska većeg broja osoba u Republiku Hrvatsku nameće i pitanje njihovog nekontroliranog izlaska iz Bosne i Hercegovine', poručuju iz MUP-a.

Upozoravaju da ukoliko je cilj bilo koje nevladine organizacije ispitati postupanje hrvatske policije tada o relevantnim saznanjima policiju treba obavijestiti bez odgode, a kako bi se žurno mogle provesti sve mjere sukladno pravilima kriminalističke struke.

Hrvatska policija tjera migrant

Izvor: Društvene mreže / Autor: ARD

'Sve ostalo smatramo otvaranjem prostora za manipulacije i krivo interpretiranje okolnosti bilo kojeg događaja' navodi se u priopćenju iz policije..

Tvrde i da sve dostupne informacije o mogućim navedenim optužbama o eventualnoj primjeni sile nad migrantima ili činjenju kaznenih djela na štetu migranata ovo Ministarstvo u svakom pojedinom slučaju pomno provjerava i do sada u niti jednom slučaju nije utvrđeno da su policijski službenici prema migrantima prekoračili primjenu ovlasti.

'Napore koje hrvatska policija ulaže u sprječavanju ilegalnih i sekundarnih migracija i način na koji nadzire i štiti svoju granicu, a koja je ujedno i najduža vanjska granica Europske unije, na tragu su zaključaka relevantnih tijela Europske unije i prepoznati od strane članica EU koje su krajnje odredište ekonomskih migranata, a koje upravo zbog efikasnog rada hrvatske policije nisu izložene većem migrantskom priljevu. Hrvatska policija ostaje ustrajna u zaštiti državne i EU granice, kao i u očuvanju sigurnosti svih hrvatskih i EU građana', naveli su na kraju.

  • +10
  • +7

Imigranti

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!