'bruka i sramota'

Mektić optužuje: Postoje dokazi da hrvatska policija progoni i zlostavlja migrante

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 16.12.2018 17:59
  • Objavljeno 16.12.2018 u 17:57
Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH

Izvor: Pixsell / Autor: Haris Memija/XinHua/PIXSELL

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je u nedjelju da policija u njegovoj zemlji posjeduje dokaze o tome da hrvatska policija vraća ilegalne migrante sa svog teritorija u BiH te ih pri tom zlostavlja konstatirajući da je takvo postupanje 'bruka i sramota' za Hrvatsku.

"Bruka i sramota od jedne europske države, članice Europske unije. Policija se bavi krijumčarenjem migranata i tjera ih na ilegalne migracije. Mi smo na to više puta upozoravali", kazao Mektić za regionalnu televiziju N1.

MUP RH takve je tvrdnje odbacio navodeći da se radi o 'postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj crti na zelenoj granici i primjeni instituta odvraćanja' što je u skladu s hrvatskim zakonima, a nijedan slučaj navodnog zlostavljanja nije potvrđen provedenim provjerama.

Ministar sigurnosti BiH je to izjavio komentirajući snimke što ih je objavila njemačka televizija ARD uz tvrdnje kako one dokazuju da hrvatska policija migrante koje zatekne nasilno vraća na teritorij BiH kršeći time svoje zakone i međunarodne konvencije.

Mektić je dodao da su sigurnosne agencije u BiH prikupile dokaze koji potvrđuju optužbe njemačke televizijske kuće.

'Raspolažemo dokazima da se oni (hrvatska policija) time bave i da fizički zlostavljaju i tuku migrante. I čak imamo dokaze da su znali maltretirati obitelji i maloljetnu djecu', kazao je Mektić.

Hrvatska policija tjera migrant

Izvor: Društvene mreže / Autor: ARD

  • +1

Već duže vrijeme tisuće migranata nalaze se na granici Hrvatske i BiH.

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL