zlata hrvoj šipek

Glavna državna odvjetnica u Saboru rekla kako joj je neugodno i poručila: Kada se utvrdi tko je odgovoran, taj će odgovarati

26.11.2021 u 13:21

Bionic
Reading

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek priznala je u petak u Saboru kako joj je neugodno zbog nastale situacije sa 'slučajem Žalac', no i odbacila optužbe da je govorila neistine ili skrivala informacije

Zastupnici Mosta su u saborskoj raspravi o izvješću o radu državnih odvjetništava za 2020. ponavljali kako zbog iznošenja neistina i skrivanja informacija u 'slučaju Žalac' Hrvoj Šipek treba dati ostavku.

"Kategorički odbijam vaše navode i poričem ih", poručila im je tužiteljica i ponovila kako se u predmetu Žalac i drugim povezanim predmetima provodi nadzor te će donijeti odluku kada se utvrde sve činjenice.

Hrvoj Šipek: Išla sam s povjerenjem u ono što mi je rečeno

Priznala je kako joj je neugodno zbog cijele situacije, no i istaknula da je išla s povjerenjem u ono što joj je rečeno.

Hrvoj Šipek je najavila je da će s Uredom europskog javnog tužitelja dogovoriti modus rada, kako se slične stvari ne bi ponovile.

"Ako držite do svoje struke i sebe samih sami ćete odšetati", poručio joj je Božo Petrov (Most).

Njegov stranački kolega Nikola Grmoja ustvrdio je pak kako je na stol glavne državne odvjetnice u srpnju 2021. stiglo izvješće o 'slučaju Žalac' i da je bila informirana, ali ništa nije poduzela te zato mora podnijeti ostavku.

  • +2
Zlata Hrvoj Šipek u Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvoj Šipek mu je uzvratila kako to izvješće nije vidjela te da je riječ o ponovljenom izvješću iz veljače.

"U DORH-u postoji podjela rada i specijalizacija i nemoguće je da glavni državni odvjetnik zna i vidi i ima li svaki predmet pod svojom kontrolom i kompletan uvid u njega, već se oslanja na suradnike", opravdavala se tužiteljica.

SDP: Je li Vas sram što ste srozali ugled DORH-a?

Je li Vas sram i neugodno što ste srozali ugled DORH-a, upitale su ju SDP-ove Vesna Nađ i Andreja Marić.

"Spremna sam preuzeti odgovornost za moja činjenja i nečinjenja, ali ne generalno za sve što su započeli ili radili drugi, nikoga neću štiti, raditi ću transparentno i kada se utvrdi tko je odgovoran, taj će odgovarati", istaknula je Hrvoj Šipek .

Peđu Grbina (SDP) zanimalo je što će učiniti kako bi se poništio koruptivni ugovor kojim je Ina prepuštena MOL-u , na što je ona pojasnila da je to u nadležnosti međunarodne arbitraže, a ne DORH-a.

Vezano za navode bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića o potkupljivanju sudaca, kazala je da DORH ne može nekoga proganjati na bazi izjava, već se one moraju provjeriti i prikupiti materijalni dokazi te ako se pronađu, postupci će ići dalje.

Glavna državna odvjetnica je, na upit Nikole Mažar (HDZ) o rješavanju ratnih zločina, rekla i kako nakon odluke Srbije da neće procesuirati osobe po zapovjednoj odgovornosti DORH smatra da više nema osnove za neprovođenje postupka u odsutnosti, te je počelo pokretati postupke u odsutnosti.

"DORH poduzima sve što može, pokušava doći do podataka, koristi svaku izjavu građana", rekla je.