pravosuđe u problemu

Zlata Hrvoj Šipek na rešetanju u Saboru: Umjesto da DORH diže optužnice, njih nam slažu razni Mamići, a Ivica Todorić se cereka iz Kulmerovih dvora

26.11.2021 u 11:47

Bionic
Reading

Saborska oporba u petak je, prije formalne rasprave o radu državnih odvjetništava u 2020., ocijenila kako DORH ne radi svoj posao za što je najodgovornija glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek, dok HDZ oporbene poruke iščitava kao napad na Vladu

Nesposobni ste da izvučete DORH i Uskok iz živog blata, bolje je da sami date ostavku, poručila je glavnoj državnoj odvjetnici Vesna Nađ (Klub SD) koja je, kao i ostali klubovi, iskoristila mogućnost da u formi zahtjeva za stankom izrekne svoje viđenje rada DORH-a i glavne odvjetnice.

Umjesto da DORH diže optužnice, njih nam slažu razni Mamići, a Ivica Todorić se cereka iz Kulmerovih dvora jer je DORH na doradu povukao optužnicu u slučaju Agrokor, kazala je Nađ.

Peđa Grbin (SDP) istaknuo je kako je DORH, umjesto da bude neovisna institucija, postao produžena ruka politike, u ladici drži predmete.

Grbin: Na Saboru odluka hoće li pokrenuti opoziv Hrvoj Šipek

DORH ne radi svoj posao, a za to je najodgovornija glava državna odvjetnica, istaknuo je Grbin i naglasio kako je na Saboru da odluči hoće li pokrenuti postupak njenog opoziva.

Pred Saborom je Izvješće o radu državnih odvjetništava, ne zahtjev za pokretanje postupka razrješenja, odgovorio mu je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

  • +2
Zlata Hrvoj Šipek u Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Nikola Grmoja (Most) kazao je kako je još od izbijanja 'afere Žalac', odnosno od kako je uhićena bivša ministrica i bliska premijerova prijateljica, tvrdio da DORH i Uskok rade po nalogu premijera Andreja Plenkovića.

Grmoja: Ovakav DORH treba demontirati

Vladajući HDZ sada vraća uslugu Zlati Hrvoj Šipek i DORH-u jer su štitili njihovu Gabi, ustvrdio je Grmoja i poručio da ovakav DORJ treba "demontirati".

Izvijestio je i kako je Antikorupcijsko vijeće donijelo odluku da se predmetno Izvješće odbije i traži od Vlade da pokrene smjenu glavne državne odvjetnice.

Sandra Benčić (ZLB) rekla je kako ni vodstvo, a ni organizacija DORH-a s Uskokom ne osigurava efikasnu i brzu borbu protiv korupcije. To se vidi na slučajevima političke korupcije, tu DORH kontinuirano pada, kazala je, zapitavši se kako je moguće da 'slučaj žičara' još nije otvoren, da propada slučaj Agrokor, da nije riješen slučaj Borg.

Dalija Orešković (Centar) navela je kako Uskok i DORH ne mogu obavljati svoju funkciju ako u njih nema povjerenja, a to je povjerenje, dodala je, ozbiljno narušeno nesretnim 'slučajem Žalac'.

Ako sumnjamo da je bilo političkih opstrukcija u predmetu jedne ministrice, treba se zapitati tko je to naručio, kazala je, pa uprla prst u Vladu i premijera. Ne budimo onda kukavice, što ćemo postići smjenom Hrvoj Šipek i Marušić, idimo onda do kraja, tražimo smjenu Vlade, izjavila je.

Jelkovac: Oporba preko DORH-a napada Vladu i HDZ

Iz Izvješća za 2020. vidi se kako je rad DORH-a na boljoj razini nego u prethodnom razdoblju, kazala je Marija Jelkovac (HDZ), ustvrdivši da su oporbene izjave zapravo napad na Vladu i HDZ preko DORH-a.

Nismo za to da budemo prijeki sud, nositelj smo zakonodavne vlasti, trebamo temeljem Izvješća analizirati taj rad i pridonijeti da situacija u DORH-u i pravosuđu bude bolja, ovim načinom potičemo samo da se od ljudi traži ostavka, da im se sudi prijekim sudom, a ne pitamo u kakvim uvjetima rade, poručila je Jelkovac.