izbori na vratima

Glavašević: 'HDZ je zreo za pad. Postoji ogroman broj neodlučnih'

21.02.2024 u 10:00

Bionic
Reading

Saborski zastupnik stranke Možemo!, Bojan Glavašević, gostovao je u Novom danu na N1 televiziji, gdje je govorio o današnjem glasanju o raspuštanju Sabora i raspisivanju novih izbora

Glavašević kaže da se stvar bitno promijenila u zadnjih 6 mjeseci.

'Promjena se nije dogodila samo na prosvjedu, nego se događa neko vrijeme, a to je porast nezadovoljstva građana. Postoji ogroman broj neodlučnih koji sigurno neće glasati za HDZ jer žele promjene i oni će glasati za one koji će moći donijeti te promjene. To je jedan argument za okupljanje, a drugi je u d’Hondtu koji govori o jednostavnoj matematici i okrupnjavanju glasova', rekao je Glavašević.

'Ankete pokazuju da je HDZ zreo za pad, iako su prvi, njihov rejting je na razini Tomislava Karamarka 2015. ili Jadranke Kosor 2011. Ja ne znam kad je rejting HDZ-a pao ispod 24 posto, ali vrtio se oko 25, što je neki njegovom minimum. Većina protiv HDZ-a je moguća. Pitanje predizbornih suradnji i okrupnjavanja glasova je pitanje kako može izgledati politički krajolik nakon izbora. Nije svejedno slagati većinu koja je komplicirana s razno raznim političkim opcijama, ili jasan scenarij s ideološki sličnim političkim opcijama', dodao je.

Glavašević kaže da demokracija može funkcionirati na čitav niz načina i da je u skandinavskim vladama manjinska vlada više pravilo, nego iznimka.

'Ja sam nezavisan i neću liderima stranka govoriti kako se postaviti, ja imam svoje mišljenje, a ono je da bi bilo puno bolje i jednostavnije okrupniti glasove i izaći zajednički na izbore u ideološko sličnoj koaliciji jer to garantira veći broj mandata i lakše vladanje sutra, ali odgovornost je na političkim opcijama', naveo je.

O suradnji ljevice i desnice kaže da je za njega prvi temelj za političku suradnju pitanje što je demokracija, a drugo je korupcija.

'Svatko tko je krao od ove zemlje, taj ju je i izdao. HDZ po tom pitanju pada jer imaju pravomoćnu presudu da su zločinačka organizacija. Mislim da su trenutno okolnosti iznimne jer imamo osam godina vlasti HDZ-a i toliko se krade da to nije normalno i pokušavaju se spriječiti istrage tih krađa', rekao je Glavašević za N1.

'Postoje neodlučni birači koji ne vide tko su ti koji stvarno mogu donijeti promjenu', dodao je.

O izjavi premijera Andreja Plenkovića da je prosvjed oporbe bio proruski, kaže da to ukazuje na paniku u njihovim redovima.

'I oni provode ankete i jasan im je trend te ih je zahvatila panika. Svaki put kad HDZ odlazi na desno i izmišlja neprijatelje vanjske i unutarnje, to znači da su u panici. Ona šminka proeuropskog Plenkovića potpuno se otopila i on je sad puno sličniji Aleksandru Vučiću nego sebi od prije osam godina', smatra.

'Stranka koja ima najsnažnije veze s Rusijom je upravo HDZ. Sjetite se samo da supruga jednog bivšeg predsjednika HDZ-a ima firmu koja se prijavila na izgradnju nuklearne elektrane u Finskoj, a natječaj je poništen zbog sumnje da iza stoji ruski kapital. Kad bi se pogledalo vlasništvo nad nekretninama diljem Hrvatske, puno toga bilo bi jasnije', naveo je.

Dodaje da ova retorika Plenkovića podsjeća na izjave Franje Tuđmana na kraju vlasti kad je izmišljao zelene i crvene vragove.