OKUPLJAJU BIVŠE HSP-OVCE

Glavaševa stranka u pohodu na Dalmaciju

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 28.02.2012 13:55
  • Objavljeno 28.02.2012 u 12:14
Glavaš Pink Floyd

Glavaš Pink Floyd

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vlado Kos

Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje (HDSSB), regionalna stranka osnivača Branimira Glavaša, širi svoje poslovanje i na Dalmaciju. Blagoslov za osnivanje dalmatinske regionalne stranke koja bi s HDSSB-om bila u sestrinskim odnosima dao je i sam Glavaš, a okosnicu vodstva činili bi bivši nezadovoljni HSP-ovci iz Dubrovnika, Splita i Šibenika

Sam Glavaš se u mostarskom zatvoru sastao s bivšim dubrovačkim HSP-ovcem Denisom Šešeljem, a projektu pod nazivom HDSD (Hrvatska demokratska stranka Dalmacije) priključili bi se i bivši šef splitskog HSP-a Hrvoje Tomasović, njegov kolega iz Šibensko-kninske županije Ivica Ledenko te još neki pravaši koji su nakon ponovnog izbora Danijela Srba za predsjednika digli ruke od bivše stranke. Posljednjih tjedana svi traže krov nad glavom, a imaju rezerve prema Ruži Tomašić zbog međuljudskih odnosa, ali i sumnji da je ona rezervni HDZ-ov igrač.

U samom HDSSB-u nezadovoljni su izlaskom informacije u javnost, jer projekt još nije do kraja pripremljen: ovih dana raspitivali su se u Ministarstvu uprave kako formalizirati stvari i omogućiti financijsku i logističku potporu novoj dalmatinskoj stranci, a u isto vrijeme ostati autonomni i prepoznatljivo slavonski. Službeno, HDSSB neće osnivati nikakve nove stranke, ali će podržati njihovo nastajanje. Posebno u Dalmaciji.

Bivši dalmatinski HSP-ovci računaju na prazninu na tržištu budući da još od Dalmatinske akcije ne postoji prepoznatljiva stranka s regionalnim predznakom. Za razliku od nje, njihov regionalizam imao bi nešto desniji predznak jer računaju da je i biračko tijelo u prosjeku sličnih razmišljanja. Osim toga, svjesni su da se i samo spominjanje naziva Dalmacije u javnosti neobjašnjivo povezuje s orjunaštvom i jugonostalgijom, pa će se toga posebno paziti...

'Smatram se desničarom i regionalistom, ali nisam ni crnokošuljaš ni orjunaš', sažeo nam je svoje stavove donedavni šef splitskog HSP-a Hrvoje Tomasović. Nikakvih konkretnih i službenih razgovora s HDSSB-om, kaže, zasad nije bilo, no rado bi se priključio ovoj inicijativi, jer je HDSSB po njemu 'kvalitetno isprofilirana stranka s kvalitetnim ljudima'.

Saborski zastupnik Glavaševe stranke Dinko Burić odbio je komentirati informacije o osnivanju dalmatinske stranke, a predsjednik Vladimir Šišljagić izbjegavao je novinarske pozive.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi