BRANIMIR PRED SUDOM

Glavaš traži da se presuda ukine i sve vrati na početak

02.06.2016 u 12:34

Bionic
Reading

Čitanjem spisa na Vrhovnom sudu ponovno je počelo dvodnevno drugostupanjsko suđenje Branimiru Glavašu i ostalima optuženima za ratne zločine protiv osječkih civila 1991. godine.

Gotovo godinu i pol dana nakon što je Ustavni sud ukinuo osuđujuću presudu Vrhovnog suda Branimiru Glavašu i drugim optuženicima, predmet utemeljitelja i saborskog zastupnika HDSSB-a, danas i sutra će se raspravljati na javnoj sjednici. Predsjednica sudskog vijeća je sutkinja Ileana Vinja, a sutkinja izvjestiteljica Snježana Mrkoci.
Danas se cijeli dan izvješćuje o stanju spisa, a sutra će se sudu obratiti obrana. Od osmorice optuženika samo se Glavaš danas pojavio u sudnici, javlja HRT

Ustavni sud je nakon četiri godine i pet mjeseci u siječnju prošle godine usvojio ustavnu tužbu Branimira Glavaša i ostalih, jer su im u prvostupanjskoj i drugostupanjskoj presudi povrijeđena brojna Ustavom zajamčena prava, poput prava na pravično suđenje, prava na obrazloženu sudsku odluku i prava na efikasno pravno sredstvo.

Glavaš je izjavio novinarima kako poučen dosadašnjim negativnim iskustvom ne može reći da će Vrhovni sud sada postupiti drugačije. Smatra da Vrhovni sud u ovoj proceduri ne može "ispeglati" do te mjere da ovo Vijeće može ponovno donijeti pravomoćnu presudu. Smatra da je jedini ispravni put u cilju utvrđivanja istine i realizacije pravde - u koju se, kaže, svi skupa zaklinju - taj da se prvostupanjska presuda ukine i da se vrati natrag na ponovljeno suđenje.

Tvrdi da u njegovoj žalbi ima puno detalja iz kojih se vidi da su neki od ubojica na slobodi i da nisu obuhvaćeni kaznenim postupkom, jer im je od strane policije i DORH-a obećano da će biti zaštićeni budu li svjedočili onako kako se od njih traži. Glavaš tvrdi da je njegova savjest čista i mirna te da on nije počinio zločin, a sud neka odluči kako smatra da je najispravnije.

Glavaš se tereti za ratni zločin nad civilima, odnosno da nije spriječio da ljudi pod njegovim zapovjedništvom muče i ubijaju civile u Osijeku tijekom Domovinskog rata. Nakon što je Ustavni sud u siječnju ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda u slučajevima 'garaža' i selotejp' od osam godina zatvora, temeljem koje je Glavaš u Mostaru služio zatvorsku kaznu, na snazi je ostala presuda zagrebačkoga Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora.

Na slobodu ga je 31. ožujka pustilo izvanraspravno vijeće Županijskog suda, koje je objasnilo da se vodilo prijašnjim stavovima Ustavnog suda, ali i činjenicom kako bi, u slučaju da je ostao na izdržavanju kazne u Mostaru, još 18. ožujka bio pušten na uvjetni otpust.