PRESICA HDSSB-A

Glavaš osobno izbacio novinara Hedla

18.03.2009 u 17:53

Bionic
Reading

Branimir Glavaš osobno je spriječio novinara Jutarnjeg lista Hedla da prisustvuje tiskovnoj konferenciji HDSSB-a koja je bila zakazana u srijedu u 13 sati

No dopisništvu tog dnevnog lista istog je dana, oko 9 sati, stigao poziv na tu presicu. Novinara Hedla, Glavaš je u društvu mlađih članova, dočekao na ulazu u prostorije stranke. 'Ispriječio se na vratima, kako bi mi onemogućio ulazak u dvoranu. Glavaš mi je, prvo vrlo zbunjen, pružio ruku, a onda rekao da napustim stranačke prostorije. Dalje je razgovor tekao ovako', ispričao je Hedl.

HEDL: Zašto mi ne dopuštate ulazak na tiskovnu konferenciju kad ste poslali poziv u moju redakciju?
GLAVAŠ: Molim vas, napustite stranačke prostorije!
HEDL: Ali ovo je tiskovna konferencija na koju ste pozvali novinare.
GLAVAŠ: Rekao sam, napustite prostorije stranke.
HEDL: Ali gospodine Glavaš, u imenu vaše stranke HDSSB stoji i riječ 'demokratska'. Tjeranje novinara nije demokratska praksa.
GLAVAŠ: Demokracija se odnosi na one koji se demokratski ponašaju, a vi se tako ne ponašate. Rekao sam vam napustite prostorije. Budite pristojni i napustite prostorije.
HEDL: Hoćete li me izbaciti silom uz pomoć vaših stranačkih tjelohranitelja?
GLAVAŠ: Napustite prostorije, ne možete ući u dvoranu.

Glavaš se potom izderao na fotoreportera Cropixa Vladu Kosa koji ga je snimao dok mi je sprečavao ulazak u dvoranu.

GLAVAŠ: Napustite prostorije!

Glavaš se potom izderao i na ostale novinare. Njegovo je osiguranje zaustavilo je i ekipu Osječke televizije. Župan Krešimir Bubalo, kandidat HDSSB-a za osječkog gradonačelnika i koalicijski partner HNS-a, sve je mirno promatrao, ne rekavši ni riječi. Novinare koji su kasnili i pokušali ući u zaključanu dvoranu, dožupan Dinko Burić na tiskovnu je konferenciju uvodio kroz sporedne prostorije, piše Jutarnji list.

Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije je osudilo ponašanje Branimira Glavaša i njegovih stranačkih kolega prema Hedlu i novianrima Osječke televizije. Naime,  predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić prekjučer nije dopustio Osječkoj televiziji da prati presicu. Predsjednik HND-a Zdenko Duka osudio je i ponašanje osječkog gradonačelnika Ante Đapića koji odbija bilo kakvu suradnju s novinarima Glasa Slavonije.

'Zahtijevamo od svih sudionika izbora da svim novinarima omoguće slobodan pristup informacijama pod jednakim uvjetima. Navedeni osječki događaji potpuno su neprihvatljivi u demokratskom društvu u kojemu je jedna od temeljnih vrijednosti sloboda medija. Svi novinari moraju imati jednaka prava na pristup informacijama i njihovim izvorima, a nije na političarima da sude o vrijednosti tih informacija i sposobnosti novinara i medijskih kuća', ocijenio je Duka.

Istaknuo je da pravo na sud o tome kako novinari rade svoj posao imaju jedino čitatelji, gledatelji i slušatelji. Izrazio je nadu da se slične situacije više neće događati u vrijeme izuzetno osjetljive kampanje u kojoj će veliki teret iznijeti upravo lokalni i regionalni mediji i da će građani na izborima kazniti sve one političare koji su protivni slobodi novinara i medija.