KUPOVANJE VREMENA

Glavaš izbjegava poštare, presudu uručuje Interpol

20.08.2010 u 10:12

Bionic
Reading

Osuđenik za ratne zločine Branimir Glavaš odbio je primiti presudu koja mu je početkom mjeseca iz Hrvatske dostavljena poštom, zbog čega je odlučeno da mu je uruči Interpol, izjavio je banjolučkom Glasu srpske glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić

'Uručivanje presude prvo je išlo redovnim putem - poštom, ali budući da mu nije uručena, odlučeno je da to učini Interpol, kojem smo uputili zahtjev za to', rekao je Devčić

Dodao je da je presuda Glavašu poštom poslana čim je iz Vrhovnog suda Hrvatske dostavljena Županijskom sudu, a to je bilo krajem prošlog mjeseca.

'Čeka se da se presuda uruči Branimiru Glavašu, nakon čega bismo je mogli proslijediti i Ministarstvu pravosuđa RH. Ono će je proslijediti BiH da je potvrdi i postupa po njoj', kazao je Devčić

U Ministarstvu pravosuđa tvrde da ne mogu ništa učiniti kad je u pitanju Glavaš dok im Županijski sud službeno ne uruči presudu.

Vrhovni sud Hrvatske je 30. srpnja smanjio Glavašu kaznu s deset na osam godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima u Osijeku 1991. godine, čime je ona postala pravomoćna.

Glavaš je pobjegao u BiH u svibnju prošle godine, a zahvaljujući državljanstvu BiH i činjenici da mu presuda u to vrijeme nije bila pravomoćna, slobodno je živio u zapadnoj Hercegovini.

Kada Ministarstvo pravosuđa Hrvatske dostavi BiH presudu i nadležni sud je potvrdi, Glavaš će imati pravo žalbe u roku od 30 dana i taj slučaj u BiH mogao bi potrajati i godinama.