ZA RAZLIKU OD HRVATSKIH

Glavaš će se povinovati BiH zakonima

29.09.2010 u 10:19

Bionic
Reading

Izvanraspravno vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je kaznu od osam godina zatvora Branimiru Glavašu koju mu je pravomoćno izrekao Vrhovni sud Hrvatske zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima u Osijeku i on je odmah nakon toga uhićen i nalazi se u pritvoru bosanskohercegovačkog državnog suda, potvrdila je u srijedu Hini glasnogovornica Suda BiH Selma Hadžić

Obrana Branimira Glavaša uložit će žalbu na odluku prvostupanjskog vijeća Suda BiH kojom mu je potvrđena kazna od osam godina zatvora izrečena u Hrvatskoj, a sam Glavaš i dalje ostaje opredijeljen povinovati se zakonima koji su na snazi u BiH, izjavio je je Glavašev sarajevski odvjetnik Nikica Gržić

Gržić je tijekom jutra posjetio Glavaša u pritvorskoj jedinici Suda BiH u Sarajevu, a nakon toga je kazao kako njegov branjenik nema primjedbi na privođenje i ostaje spreman izdržavati eventualnu pravomoćnu zatvorsku kaznu u BiH.

"Mi ćemo u svakom slučaju uložiti žalbu na prvostupanjsku presudu", kazao je Gržić.

Prvostupanjsko vijeće Suda BiH potvrdilo je kaznu kojom je Branimir Glavaš osuđen na osam godina zatvora. 'Sud BiH je jučer (u utorak) odredio pritvor osuđenom Glavašu zbog činjenice da zakonodavstvo BiH propisuje automatsko određivanje pritvora za osobe osuđene na pet i više godina zatvora', kazala je glasnogovornica Hadžić.

Glavaš ima pravo žalbe na rješenje o pritvoru u roku od tri dana od primitka rješenja, a na prvostupanjsku presudu u roku od trideset dana od zaprimanja presude. Prema odluci Suda BiH pritvor koji je određen Glavašu može trajati najduže 9 mjeseci ili do nove odluke suda.

U slučaju ulaganja žalbe na prvostupanjsku presudu o njoj odlučuje Prizivno vijeće suda BiH i ta je odluka pravomoćna.

Branimir Glavaš u utorak navečer uhićen je u Drinovcima u Hercegovini gdje je boravio od trenutka kada je pobjegao iz Hrvatske.

Uhićenje je u strogoj tajnosti obavila pravosudna policija BiH.