PORUKA BISKUPA KATOLICIMA

Glasujte za one koji će osuđiti komunističke zločine

09.11.2011 u 13:47

Bionic
Reading

U poslanici hrvatskih biskupima vjernicima za izbore našlo se svega: od referenduma za EU, rada nedjeljom, osude zločina totalitarističkih sustava do onog što je i najbitnije - kriterija pomoću kojih će vjernici različiti koji je kandidat i stranka u skladu s crkvenim naukom

'Crkva ima poslanje naviještati i nastojati živjeti uvijek Istinu, a to ponekad izaziva neslaganje s njezinim stajalištima i otvorenu nesnošljivost', rečeno je u poruci. Biskupi su napomenuli kako crkveni prostori ne smiju služiti za stranačka predstavljanja ili druge političke svrhe, kao što je to nedavno slučaj bio u šibenskom franjevačkom samostanu. Osvrnuvši se nakon pitanja novinara na taj slučaj, predsjednik HBK đakovačko-osječki nadbiskup, msgn. Marin Srakić rekao je kako je u Hrvatskoj tri i pol tisuće svećenika i kako se može 'dogoditi da oni nekada kažu nešto što nije u redu'. No za njih sankcija biti neće jer, kako Srakić kaže, gdje nema zakona nema niti kazne. 'Mi možemo samo ponoviti naš stav', dodao je predsjednik HBK.

A stav Katoličke crkve je sljedeći: vjernici moraju sami razlučiti za koga će glasati na temelju slijedećih kriterija: stavu o pobačaju, gdje se pritom naglašava 'nužnost zaštite ljudskog života u svim njegovim etapama', stav o obitelji, gdje je za Crkvu neprihvatljivo izjednačavanje bilo kojeg drugog oblika zajedničkog života s obitelji kao zajednice muškarca i žene. Uz to, biskupi napominju kako je bitan stav i o pitanjima odgoja i obrazovanja, aludirajući i na vjeronauk u školama ali i 'kulture rada'. Naime, vjernici trebaju razlučiti 'kome je stalo do dobra cijele zajednice, a kome do osobnog profita ili iskorištavanja društvenog i političkog položaja' pritom imajući na umu kako je nedjelja za kršćane dan nad svim danima, dan Gospodnji tj. više od neradnog dana.

Srakić o Glavašu

Nakon što je zamoljen da komentira činjenicu da je Branimir Glavaš koji je pravomoćno osuđen zbog ratnog zločina, nositelj svih listi HDSSB-a, predsjednik HBK, koji je Glavaša posjećivao u pritvoru, rekao je kako je to neobično pitanje i kako bi odgovor onda mogao biti još neobičniji.

Srakić je izbjegao dati direktan odgovor rekavši kako je 'to s Glavašem regulirano zakonom koji određuje tko može biti nositelj liste'. Ponovio je da biskupi ne govore vjernicima za koga treba glasati već da apeliraju na savjest ponovivši kako 'svaki čovjek ima svoju prošlost, tragove svoje odgovornosti ili neodgovornosti, poštenja i nepoštenja. Zato je važno razmotriti koje su i kakve osobe istaknute na kandidacijskim listama'.

suda komunističkih zločina

Osim tradicionalnog stava o obitelji, pobačaju i radu nedjeljom, biskupi smatraju kako je i stav prema zločinima totalističkih režima također bitan za oblikovanje političkog mišljenja i u konačnici davanje povjerenja na izborima.

'Za dobro naše nacije mora se konačno smoći snaga za suočavanje sa svim zločinima totalitarizama. Dok su za sada poduzete mjere da se jasno prokažu i sankcioniraju zločini fašizma i nacizma, to se nije dogodilo sa zločinima komunističkog režima', kaže se u poruci biskupa.

Dodaju kako je relativiziranje tih zločina odstupanje od civilizacijske baštine uljuđenih naroda te duboka rana za one koji do danas nemaju spoznaju o svojim najbližima ali i, kažu crkveni oci, i za cijelu naciju koja živi sramotnu dvojnost kriterija.

Istina o Domovinskom ratu

U tom smislu biskupi napominju kako se iz jedne relativizacije rađa druga relativizacija a to je 'nametanje nejasne slike' o Domovinskom ratu. 'Hrvatska vlast ima odgovornost čuvati, štiti i učvršćivati spomena na nosive događaje i ljude koji su važni za identitet i memoriju suvremene Hrvatske, otklanjajući napade na stupove istinskih vrijednosti.

Europska unija DA, ali bez gubitka identiteta

Posljednji naputak vezan je za Europsku uniju. Iako se HBK ranije očitovala o tome, biskupi su naglasili kako podržavaju ulazak Hrvatske u EU no kako je pritom nužna zaštita hrvatskog identiteta i interesa.

Zaključili su kako je bitno izaći na izbore jer onaj tko napravi suprotno gubi pravo žalbe na postojeće prilike.

Povrat crkvene imovine nije kupnja glasova

Srakić je odbacio i sve glasnije prozivke kako je dogovor komisije koja se sastoji od članova aktualne Vlade i predstavnika Crkve o povratu crkvene imovine, HDZ-ova predizborna kupnja glasova vjernika. 'Mi imamo tri vrste izbora, uvijek je netko u kampanji. I za vrijeme koalicijske vlasti imali smo takvu komisiju, i tada se vraćala crkvena imovina', rekao je Srakić. Pojasnio je kako to u praksi izgleda: ako država ne može Crkvi vratiti konkretnu imovinu koja je oduzeta dogovaraju se kompenzacije. Država lokalnim crkvenim vlastima, tj. pojedinim biskupima nudi i svoju 'slobodnu' imovinu. Je li to slučaj i s Političkom školom u Kumrovcu, Srakić nije znao reći, jer pregovore za zagrebačko područje vodi zagrebački nadbiskup Josip Bozanić.