POŠAST 21. STOLJEĆA

Glasovac o najčešćoj zoonozi u Europi: Oboljeli u RH nigdje nisu propisno evidentirani!

16.06.2023 u 19:23

Bionic
Reading

Sabina Glasovac, saborska zastupnica SDP-a, danas je u Saboru otvorila sve aktualniju i bolnu temu Lajmske bolesti. U pitanju je zarazna, kronična i multisistemska bolest koja se prenosi sa zaraženog krpelja na ljude, te može imati brojne ozbiljne komplikacije i dovesti do smrti. Lajmska bolest svugdje u svijetu predstavlja veliki javno-zdravstveni problem, a u Hrvatskoj ova problematika potpuno zanemarena

'Lajmska bolest i ko-infekcije najčešća su i najbrzorastujuća zoonoza u Europi, ali i svijetu te predstavljaju veliki javno-zdravstveni problem', upozorila je Sabina Glasovac, dodajući da su se oboljeli u Hrvatskoj okupili u 'Incijativi Lajmska bolest Hrvatska'. Njihova peticija prikupila je gotovo 2500 potpisa građana, kako bi ukazali hrvatskoj javnosti na probleme s kojima se susreću i podigli glas zbog manjka testiranja i znanja domaćih liječnika, nedostatka testiranja i loše dijagnostike, nedostupnosti liječenja Lajmske bolesti i ko-infekcija, posebice u kroničnom stadiju. Štoviše, u Hrvatskoj je sve teže dobiti adekvatno testiranje i liječenje čak i u slučajevima aktutnog stadija bolesti, o čemu postoje mnogobrojna svjedočanstva oboljelih.

Glasovac je istaknula da oboljeli upozoravaju i na kršenja ljudskih prava i prava pacijenata na razini EU-a zbog konstantnog psihologiziranja jasnih infektoloških bolesti i zbog izlaganja pacijenata tzv. nepotrebnom 'medicinskom gaslightingu', te zbog dugotrajnih, devastirajućih posljedica za pacijente u zdravstvenom, financijskom i društvenom pogledu

Ovom objavom žele ukazati na ovu višestrukosloženu problematiku te pozvati javnost, Sabor, Ministarstvo zdravstva, Vladu i HZZO te sve nadležne institucije i pojedince zadužene za isto da poduzmu odgovarajuće mjere.

Inicijativa također traži usvajanje rezolucije Europskog parlamenta o Lajmskoj bolesti iz 2018. godine, te poštivanje svih ljudskih prava pa tako i prava pacijenata zajamčena Europskom poveljom za prava pacijenata u okvirima RH, akuratnije testove, edukaciju liječnika po najnovijim znanstvenim, stručnim i strukovnim saznanjima te usvajanje smjernica za liječenje od stručnog liječničkog društva ILADS, spomenutim u navedenoj rezoluciji Europskog parlamenta, kao i osnivanje stručne radne skupine pri Ministarstvu zdravstva.

Dopis Inicijative u svibnju je upućen Ministarstvu zdravstva, zajedno s potpisanom peticijom, svjedočanstvima i pritužbama pacijenata u svibnju, međunarodnom mjesecu podizanja svijesti o Lajmskoj bolesti.

Iz inicijative poručuju da imaju pravo na informaciju, na zdravlje i adekvatnu zdravstvenu skrb, na preventivne mjere, na slobodan izbor po kojim smjernicama će ih se liječiti, te na izbjegavanje nepotrebne patnje i boli sukladno Europskoj povelji za prava pacijenata.

Zaključno, ovim dopisom iz Inicijative pitaju - kakve bi sankcije snosila struka, stožeri i svi nadležni u  Hrvatskoj da tijekom pandemije koronavirusa nisu evidentirali i prijavljivali broj zaraženih, oporavljenih i umrlih? Ta ista evidencija je uobičajena praksa i kod znatno rjeđih zoonoza u RH, poput Zika virusa, virusa Zapadnog Nila, malarije, bruceloze, itd.

Nažalost, samo se kod borelioze i ko-infekata i dalje šuti i ne evidentira ispravno, iako za time itekako postoji potreba, ali i jasna smjernica upućena od strane EU za sve Infektološke klinike i nacionalne referentne infektološke centre u zemljama članicama, poručili su iz Inicijative, dodajući da niti jedan njihov slučaj i niti jedan pacijent nije službeno niti evidentiran niti prijavljen.