na 5 posto

GLAS ponovno traži smanjenje tzv. poreza na ženskost

28.02.2020 u 13:20

Bionic
Reading

Saborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš izvijestila je u petak da su ponovno pokrenuli pitanje smanjenja stope PDV-a s 25 na pet posto za higijenske uloške i tampone koji bi u drugom koraku bili potpuno besplatni, kao što je to prošli tjedan izglasano u Škotskoj

Mrak Taritaš podsjetila je da je njezina stranka još 28. travnja prošle godine uputila u saborsku proceduru prijedlog dopuna Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojim su predložili da se s 25 na 5 posto smanji tzv. porez na ženskost.

'Tema higijenskih uložaka i tampona postala je tema svih članica EU. Lani je predloženo da članice to reguliraju, odnosno, konačni će prijedlog biti da higijenski ulošci i tamponi budu besplatni, kao što je takav zakon prošao prošli tjedan u Škotskoj već u prvom čitanju', rekla je Taritaš na konferenciji za novinare u Saboru.

Ustvrdila je pritom da se hrvatskoj Vladi taj prijedlog nalazi negdje u bespućima radnih stolova i ladica i nikome ne pada na pamet da o tome razmisli, a kamoli da dođe na parlamentarnu raspravu. Iz odgovora ministra financija, po njezinim riječima, dalo bi se zaključiti da njega nitko nije obavijestio o njihovom prijedlogu zakona.

Taritaš je poručila kako bi za zemlju koja želi, ne samo deklarativnu, ravnopravnost između žena i muškaraca to zgodna mjera. Nakon mjere kojom bi se porezna stopa na higijenske uloške i tampone smanjila s 25 na 5 posto, u nekom drugom koraku bilo bi jako dobro da su higijenski ulošci i tamponi – besplatni, poručila je Taritaš, koja strahuje da smo od toga još daleko.

'Veliki iskorak bio je već i ovaj naš prijedlog, ali u ovom kontekstu, kada je glavna zanimacija naših ministara i premijera kako će im završiti izbori u HDZ-u, to ostaje u bespućima ladica nekih stolova', zaključila je.

Njezina stranačka kolegica Diana Topčić-Rosenberg upozorila je da je preveliko oporezivanje tih potrepština problematično i zbog 'menstrualnog siromaštva'. u Hrvatskoj se ne bavimo takvim istraživanjima, ali istraživanja u drugim zemljama pokazuju da 20 posto žena ima poteškoća s ospkrbom tih potrepština namijenjenih ženama, dok isti udio ženske djece u dane menstruacije ne pohađa školu.

Mi to ne znamo jer se time nismo bavili na takav način, ali sigurno postoji određen broj stanovništva Hrvatske s prilično poražavajućom stopom siromaštva kojima obitelji sa ženskom djecom muku muče kako se opskrbiti nečim što moraju nabavljati samo zato što su žene, zaključila je Topčić-Rosenberg.

Škotska je po njezinim riječima napravila prilično velik odmak, dok u Engleskoj stopa na tampone i higijenske uloške iznosi pet posto i sav se prihod izravno usmjerava na programe koji se bave nasiljem nad ženama.

U Hrvatskoj, kazala je, ne postoji taj dio odgovornosti, gdje, usporedbe radi, postoji međustopa od 5 posto na ulaznice za koncerte, dok je stopa na higijnske uloške i tampone 25 posto.