prvi na svijetu

Škotska donijela zakon o besplatnim tamponima i ulošcima

26.02.2020 u 20:13

Bionic
Reading

Škotski parlament je u utorak donio odluku prema kojoj će svi sanitarni menstrualni proizvodi biti besplatno dostupni ženama, čime će taj dio Ujedinjenog Kraljevstva postati prva zemlja u svijetu koja je to učinila

Odlukom parlamenta proizvodi poput tampona i uložaka bit će besplatni za sve žene u Škotskoj, a bit će dostupni na određenim javnim mjestima kao što su centri u zajednici, omladinski klubovi i apoteke. Prema procjenama, Škotska će za ovaj potez godišnje izdvajati oko 24 milijuna funti.

Prijedlog usvojenog zakona iznijela je zastupnica Monica Lennon, prvi put podnijevši nacrt prijedloga prije tri godine. 'Sanitarni menstrualni proizvodi nisu luksuz, već su doista potrebni. Nitko u Škotskoj ne bi trebao ostati prikraćen za te proizvode, a ovim zakonom šaljemo signale koliko parlament ozbiljno shvaća ravnopravnost spolova', izjavila je Lennon, prenosi agencija Reuters.

Za usvajanje zakona o besplatnim tamponima i ulošcima glasalo je 112 zastupnika, jedan zastupnik ostao je suzdržan, a nitko nije glasao protiv. Nakon usvajanja zakona parlamentarni zastupnici mogu predložiti i amandmane na taj zakon.

Sanitarni proizvodi u Ujedinjenom Kraljevstvu trenutno se oporezuju s pet posto. Vlada bivšeg premijera Davida Camerona izjavila je da želi ukinuti poreze na tampone, ali da su joj ruke bile vezane pravilima Europske unije koja određuju porezne stope za određene proizvode.

Škotska je prije dvije godine usvojila zakon prema kojem sve škole i fakulteti imaju pravo na besplatne sanitarne proizvode.