porez za žene

Glas traži stopu PDV-a od 5 posto za higijenske uloške, tampone...

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 26.04.2019 12:34
  • Objavljeno 26.04.2019 u 12:34
Anka Mrak Taritaš, predsjednica stranke GLAS

Anka Mrak Taritaš, predsjednica stranke GLAS

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš u petak je najavila da će njezina stranka u saborsku proceduru tijekom dana uputiti prijedlog izmjena Zakona o PDV-u, kojim bi se na higijenske uloške i tampone stopa PDV-a spustila s 25 na 5 posto

"Ako svaka žena u Hrvatskoj mjesečno troši otprilike 20 kuna na higijenske uloške i tampone, platit će porez oko 8000 kuna“, iznijela je Mrak Taritaš računicu pred novinarima u Saboru.

Napomenula je kako od početka ove godine postoji preporuka Europskog parlamenta da zemlje članice takvo porezno opterećenje reguliraju na način da ne budu maksimalni porezi na ženske higijenske potrepštine, nego da se smanje. "Budući da u Hrvatskoj imamo međustopu PDV-a od 5 posto, naš je prijedlog da se ta stopa odnosi i na higijenske uloške i tampone", poručila je.

Ustvrdila je da se Glasu kampanja za europske izbore čini kao odlična prilika za tu zakonsku izmjenu, "pogotovo za vladajuće i HDZ koji govori o svojoj izrazitoj europskoj politici, pa je idealno vrijeme da to i pokažu prihvaćanjem ovog zakona".

"Može HDZ i prepisati ovaj naš prijedlog jer želimo da se pokaže odnos prema ženama koje su tu zakinute i odnos prema ravnopravnosti spolova, pa ne vidimo nijedan razlog da se ne uvede ta stopa od 5 posto“, istaknula je Mrak Taritaš.

Premijera Andreja Plenkovića pozvala je da, želi li pokazati "to svoje europsko lice", osigura brzo i jednostavno donošenje ovoga zakona i tako pomogne ženama u Hrvatskoj.

Zaključila je da na ovoj temi nema politike lijevih i desnih, nego samo politike prema ženama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!