odluka o komunalnom redu

Glas poduzetnika: 'Tomaševićev ured obmanjuje građane oko reklamnih panoa'

24.02.2023 u 11:54

Bionic
Reading

Građevinski propisi ne uvjetuju ograničavanje reklamnih panoa na 12 četvornih metara koliko se traži u Odluci o komunalnom redu o kojem bi zagrebačka Gradska skupština trebala raspravljati u ožujku, poručili su iz Glasa poduzetnika dodavši da Ured gradonačelnika obmanjuje građane

Prema tom dokumentu, svi poduzetnici na tržištu vanjskog oglašavanja moraju ukloniti sve reklamne panoe veće od 12 četvornih metara, a ured gradonačelnika ovu odluku obrazložio je usklađivanjem s građevinskim propisima, navodi se u petak u priopćenju Udruge Glas poduzetnika.

„Nakon detaljne revizije građevinskih propisa, možemo zaključiti kako se radi o obmani građana, budući da navedeni građevinski propisi ne uvjetuju takvo ograničavanje u svim uvjetima već isključivo u iznimnim slučajevima i to samo na javnim površinama”, ističu u Udruzi. Napominju da Grad Zagreb ne djeluje u skladu s odlukom Visokog upravnog suda jer je „oglašavanje na javnim površinama kategorizirao kao komunalnu djelatnost, iako se zapravo bave tržišnom djelatnošću zbog čega su doveli svoju gradsku tvrtku u monopolistički položaj”.

Udruga Glas poduzetnika smatra Odluka o komunalnom redu nije u skladu sa Zakonom o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja koji je viši akt te obvezuje Grad na njegovu primjenu “Nadamo se da ovakva loša odluka doista neće proći na skupštini u ožujku, da će Nacrt prijedloga Odluke biti pravilno revidiran te da neće biti u suprotnosti državnih interesa i njezine ekonomije”, rekao je predsjednik Udruge Hrvoje Bujas pozivajući se na Ustav koji govori o slobodi poduzetništva i jednakom položaju poslovnih subjekata na tržištu.

Tržište vanjskog oglašavanja dio je tržišne ekonomije, a ne mjesto na kojem će se jednu gradsku tvrtku stavljati u monopolistički položaj, poručuju u priopćenju. Nacrt prijedloga Odluke o komunalnom redu trebao je biti jedna od tema jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine, no o njoj će zastupnici ipak raspravljati na idućoj sjednici.