RASPRAVA O SABORU

GLAS-ovka o prijedlogu zakona o Centru za posebno skrbništvo: S ovim nešto debelo ne štima!

17.01.2020 u 10:17

Bionic
Reading

Sjednica Hrvatskog sabora započela je jutros predstavljanjem Prijedloga zakona o Centru za posebno skrbništvo. Marija Pletikosa, državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku obrazložila je da se žele jasnije definirati status, djelatnost i ustrojstvo te javne ustanove koja zastupa djecu i odrasle u postupcima pred sudom u skladu s odredbama Obiteljskog zakona. Uz prebacivanje statusa u ustanovu, u planu je zapošljavanje više posebnih skrbnika, između ostalog i kroz otvaranje novih dislociranih jedinica

Ines Strenja (Most), predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku kao matičnog radnog tijela za navedeni zakonski prijedlog, izvijestila je da je u raspravi naglašeno kako je izuzetno važno spriječiti sekundarnu traumatizaciju djece i odraslih prilikom pribavljanja mišljenja, a to se može postići i snažnijim angažmanom stručnih i dodatno educiranih osoba.

'Trenutno je najveći problem centara za posebno skrbništvo potkapacitiranost, a broj predmeta se povećava. Pohvaljena je najava otvaranja četiri nove podružnice, u Virovitici, Zadru, Puli i Varaždinu', kazala je Strenja, dodajući da su članovi odbora izrazili zadovoljstvo predloženim zakonom.

Nada Turina - Đurić iz Kluba zastupnika GLAS-a izvijestila je da je Centar za posebno skrbništvo u 2017. zaprimio 5635 predmeta, a 2018. čak 7088 predmeta.

'To je ogroman broj. Očekivala sam da ćemo dobiti podatke o ishodima tih predmeta, koliko ih je riješeno, odnosno koliko je bio efikasan rad samog Centra. Mi kao Klub podržavamo korake prema kvalitetnijem radu Centra, ali zakon se nije dovoljno usredotočio da što kvalitetnije komunicira struku na način da se riješe postojeći problemi u funkcioniranju. Centru prije svega nedostaje kadrova, prije svega pravnika - srbnika, kao i financijska sredstva za funkcionalnost tih centara. Mislimo da se prvenstveno trebalo to osigurati', napomenula je Turina - Đurić, podsjećajući na medijske natpise prema kojima skrbnici nisu mogli stizati na sve rasprave, između ostalog i zbog nedostatka automobila.

Činjenica da je Centar sudjelovao u javnoj raspravi upućuje na, kako je rekla, snažni sukob s Ministrarstvom za demografiju i 'okršaj koji neće dobro završiti prema onima koji su predmet sadržaja ovog zakona'.

'Struka koja već ima određeno iskustvo u Centru i dala je najviše primjedbi, trebala je biti više uključena. U javnoj raspravi glavni osporavatelj većine odredbi je upravo Centar za posebno skrbništvo', kazala je Turina - Đurić, dodajući da s tim prijedlogom zakona nešto očito debelo ne štima.

  • +11
Sjednica Sabora 15.1. Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

U 13:30 sati predviđeno je glasovanje o ranije raspravljenim točkama dnevnog reda, među kojima je i opoziv ministrice obrazovanja Blaženke Divjak.