konferencija za medije

GLAS i Demokrati: Ženama treba osigurati pravo na izbor

08.03.2019 u 17:48

Bionic
Reading

Čelnici stranaka "GLAS" i "Demokrati" u petak su održali konferenciju za medije ispred Ministarstva zdravstva na kojoj su upozorili na porast konzervatizma u društvu i na potrebu prava žena na izbor, izvijestili su u priopćenju

U Hrvatskoj "konzervativna revolucija dokida standarde ljudskih prava za koje smo mislili da nikad nećemo dovesti u pitanje", rekla je predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš dodavši da su u pitanje dovedena ženska prava i reproduktivno zdravlje žena.

"Strašna je činjenica da je u prošloj godini ubijeno sedam žena, a u ovoj godini svjedočili smo slučajevima najokrutnijeg nasilja nad ženama za koja djela su počinitelji nagrađeni šetnjom na slobodi. Mi kao stranke Amsterdamske koalicije oštro se suprotstavljamo pretvaranju Hrvatske u vjersku državu i bit ćemo brana 'orbanizaciji' Hrvatske", poručila je Mrak-Taritaš.

Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić je također istaknuo da raste konzervatizam u društvu i istaknuo da ženama "ne trebaju jednokratne i prigodničarske čestitke kakve i danas dobivaju od ove Vlade". 

"Ženama treba osigurati pravo na izbor, da same odlučuju o svom životu i da same slobodno odlučuju i o rađanju djece", kazao je, dodavši da pravo žena na izbor "ugrožavaju vlast i institucije države koje šute pred sve agresivnijim i otvorenijim napadima na prava žena". 

Podsjetio je da su Demokrati u hitnu saborsku proceduru uputili Prijedlog zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, koji je podržala Amsterdamska koalicija. Pozvao je ministra zdravstva Milana Kujundžića da ga pročita i da se o njemu javno raspravi na Vladi i na "civilizirani, suvremen i ustavan način osigura ženama slobodu odlučivanja o rađanju djece". 

Na konferenciji za novinare bile su i članice Središnjeg odbora Demokrata Spomenka Avberšek i Bojana Hribljan.