NIZ PROVOKACIJA

Meloni i Braća Italije ne skrivaju želju za povratkom Rijeke, Istre i Dalmacije Italiji: Pogledajte kako im izgleda tršćanski ogranak

27.09.2022 u 13:48

Bionic
Reading

U danima nakon pobjede ekstremne desničarske stranke Braća Italije na talijanskim izborima u medijima se pojavio niz podsjećanja na povijest teritorijalnih pretenzija te stranke i njezine predsjednice Giorgie Meloni na dijelove Hrvatske koji su nekada bili pod talijanskom upravom

Meloni je 2014. na Facebooku, u jednoj raspravi vezanoj za prihvat izbjeglica u drugim zemljama EU-a, između ostalog, napisala sljedeće: 'Bit će da sam se oduvijek protivila ulasku Hrvatske u EU ako esulima (Talijanima prognanima iz Istre i Rijeke nakon Drugog svjetskog rata, op.a.) ne vrate imovinu. O povratku same Dalmacije i Istre da ne govorim.'

Odavno je poznato to da u dijelu Italije koji gravitira Istri i Rijeci postoje snage koje se zalažu za povratak ovog kraja pod talijansko okrilje, a Braća Italije su u takvim provokacijama obično u prvom planu.

Pamte se performansi poput onoga početkom rujna 2019., kad je na stotu obljetnicu okupacije Rijeke, koju su proveli Gabriele D’Annunzio i njegovi crnokošuljaši, na Piazzi della Borsa u centru Trsta svečano otkrivena njegova skulptura.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Pupia News

Dan ranije talijanski su neofašisti objesili zastavu Kraljevine Italije na Guvernerovoj palači u Rijeci, a na fasadi hrvatskog konzulata u Trstu tri osobe zalijepile su plakate na kojima stoji D’Annunzijev citat kako cijeli talijanski narod traži da se poveže Rijeku s domovinom. Također, pokušali su privatnim avionima ući u Hrvatsku, ali su policijskom akcijom spriječeni u tome.

Uoči izbora na Twitteru je korisnik po imenu Elio Vito upozorio da lokalni ogranak Braće Italije u Trstu na svojoj zgradi ističe kako pokriva i Istru, Rijeku te Dalmaciju. Ista zemljopisna odrednica nalazi se i na internetskoj stranici tršćanskog ogranka trenutno najjače talijanske stranke, a u Trstu i pokrajini Furlanija-Julijska krajina Braća Italije su na minulim izvorima osvojila čak 31 posto glasova, što je i više od nacionalnog prosjeka. 'Što će biti ako dobiju izbore', zapitao se Vito.

Sudeći po dosadašnjim reakcijama hrvatskih vlasti, kad su samo deklarativno osuđivale provokacije talijanskih ekstremnih desničara, ali i činjenici da se Meloni, za razliku od izjava o Mussoliniju, nikad nije ogradila od teritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj, neće se puno toga promijeniti.