ZABRINUTA AUSTRALIJA

Gillard potvrdila nadzor nad Murdochovim carstvom

20.07.2011 u 10:45

Bionic
Reading

Rupert Murdoch, osnivač medijske tvrtke News Corp, morat će i u Australiji odgovarati na teška pitanja, izjavila je u srijedu australska premijerka Julia Gillard, dok u Australiji raste pritisak oko pokretanja istrage nakon medijskog skandala u Britaniji

Julia Gillard je odbila komentirati Murdochove izjave u utorak pred britanskim parlamentarnim povjerenstvom, ali je rekla da je australska javnost zabrinuta.

Australac Rupert Murdoch u svojoj je domovini počeo podizati svoju medijsku tvrtku prije negoli je od nje napravio transkontinentalno carstvo. Ondje posjeduje novine i TV postaje, okupljene u tvrtku News Limited koja dominira australskim tržištem medija.

'Ne želim komentirati njegove izjave, ali mislim da si Australci postavljaju pitanja o News Limitedu u Australiji i žele da podružnica odgovori na teška pitanja', kazala je Gillard.

Direktor australske podružnice News Corpa John Hattigan kazao je da u Australiji nije bilo ničeg usporedivog s prisluškivanjem kakvo su provodili novinari britanskog tabloida News of the World, koji je Murdoch zatvorio.

Hartigan je kazao da je spreman surađivati s istražnim povjerenstvom čije osnivanje zahtijeva australska Stranka zelenih. Gillard je rekla da je otvorena prema tom prijedlogu.