porota jednoglasno

Ghislaine Maxwell proglašena krivom: Pomagala Jeffreyju Epsteinu u iskorištavanju maloljetnica, prijete joj desetljeća iza rešetaka

30.12.2021 u 06:43

Bionic
Reading

Britanku Ghislaine Maxwell, bivšu suradnicu pokojnog financijaša Jeffreyja Epsteina, optuženog za seksualno zlostavljanje, njujorški je sud u srijedu proglasio krivom za namještanje i pomaganje Epsteinu u iskorištavanju maloljetnih djevojaka te joj prijete desetljeća zatvora

Maxwellova (60) je optužena da je vrbovala i dovela četiri tinejdžerice između 1994. i 2004. za Epsteina, koji se ubio 2019. u zatvorskoj ćeliji na Manhattanu dok je čekao suđenje zbog optužbi za seksualno zlostavljanje.

Nakon 40 sati vijećanja, koje je trajalo pet dana, porota je jednoglasno proglasila Maxwell krivom te je osuđena po pet od šest točaka optužnice.

Uz suđenja filmskom producentu Harveyju Weinsteinu i pjevaču R. Kellyju, njezin je slučaj među "najzanimljivijim suđenjima koja se održavaju nakon pokreta #MeToo, koji je potaknuo žene da progovore o seksualnom zlostavljanju poznatih i moćnih ljudi".

Tijekom završnih riječi na suđenju na saveznom sudu na Manhattanu, tužitelj je rekao da je Maxwell bila Epsteinov "partner u zločinu".

"Ghislaine Maxwell sama je odlučila. Počinila je zločine ruku pod ruku s Jeffreyjem Epsteinom. Bila je odrasla žena koja je točno znala što radi", rekla je pomoćnica američkog državnog odvjetnika Alison Moe.

Damian Williams, američki odvjetnik za južni okrug New Yorka, pozdravio je presudu u izjavi u kojoj se navodi da je Maxwell osuđena za "jedan od najgorih zločina koji se mogu zamisliti".

"Put do pravde bio je predug", stoji u njegovoj izjavi. "Ali danas je pravda zadovoljena. Želim pohvaliti hrabrost djevojaka - sada već odraslih žena - koje su izašle iz sjene i ušle u sudnicu."

Maxwellovi odvjetnici tvrdili su da je korištena kao žrtveno janje za Epsteina i nastojali su prikazati izvještaje njezina četiri tužitelja kao nevjerodostojne, rekavši da su njihova sjećanja bila korumpirana tijekom desetljeća te da su bili motivirani novcem.

Ghislaine Maxwell, koja je s Epsteinom bila u vezi nekoliko godina 1990-ih, kći je pokojnog britanskog medijskog moćnika Roberta Maxwella (osnovao izdavačku kuću, vlasnik tabloida, uključujući Daily Mirror), koji je pronađen mrtav u blizini Kanarskih otoka 1991.

Tijekom suđenja porotnici su čuli emotivna i slikovita svjedočanstva četiri žene, od kojih su dvije rekle da su imale 14 godina kada ih je Epstein počeo zlostavljati, a tri su rekle da ih je sama Maxwell neprimjereno dodirnula.