RATNI ZLOČINI U OSIJEKU 1991.

Getoš Magdić opovrgnula sudjelovanje u zločinima

06.04.2009 u 16:58

Bionic
Reading

Na suđenju Branimiru Glavašu i ostalim optuženima za ratne zločine u Osijeku 1991. danas je počelo iznošenje obrana optuženih, a prva na redu je bivša pripadnica Samostalne uskočke satnije (SUS) Gordana Getoš Magdić, trećeoptužena u slučaju 'selotejp'

ZAGREB - Suđenje je nastavljeno nakon nekoliko odgoda zbog bolesti drugooptuženog Ivice Krnjaka. On se danas pojavio u sudnici zagrebačkog Županijskog suda i zatražio da zbog lošeg zdravlja posljednji od šestero optuženih iznese obranu.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Željka Horvatovića to je i odobrilo, a kako je prvooptuženi Glavaš obranu iznio već na početku ponovljenog postupka početkom studenoga prošle godine došao je red na Gordanu Getoš Magdić

Ona je na početku prvog suđenja u prosincu 2007. iznijela obranu u kojoj je opovrgnula da je sudjelovala u zločinima nad srpskim civilima u ratnom Osijeku i da je pripadnicima SUS-a dostavljala popise Srba koje je trebalo likvidirati. Zanijekala je i da je Glavaš njoj i Krnjaku naredio osnivanje SUS-a, postrojbe koja je srpske civile nezakonito lišavala slobode, mučila i ubijala.

Dio iskaza optužena je tada dala iza zatvorenih vrata jer pred sudskom publikom i novinarima nije željela govoriti o, kako je rekla, brutalnim metodama kojima je osječka policija pokušala iznuditi njen iskaz protiv Glavaša. 'Sve što sam radila bilo je vezano uz administrativne poslove, od stranačkih aktivnosti u HDZ-u do brige za ratne stradalnike', kazala je Getoš Magdić na zagrebačkom Županijskom sudu. Dodala je da je radila i različite pomoćne poslove poput posluživanje ili održavanje prostorija.

Odbacila je i tvrdnje da je prije ulaska u Samostalnu uskočku satniju (SUS) 1992. bila pripadnica tadašnjeg Zbora narodne garde, iako je imala člansku iskaznicu te postrojbe. Iskaznica joj je, tvrdi, služila tek za slobodno kretanje po operativnoj zoni, kontakte s raznim osobama, parkiranje i ulazak u bolnicu, po kojoj je kretanje bilo ograničeno.

Sudjelovanje u ratnim zločinima te osnivanju SUS-a, čiji su pripadnici, prema tvrdnjama tužiteljstva, nezakonito lišavali slobode, mučili i ubijali srpske civile Getoš Magdić je odbacila i u prvom iznošenju obrane u prosincu 2007. Dio iskaza optužena je tada dala iza zatvorenih vrata jer pred sudskom publikom i novinarima nije željela govoriti o, kako je rekla, brutalnim metodama kojima je osječka policija pokušala iznuditi njen iskaz protiv Glavaša. MUP je te tvrdnje odbacio kao neistinite.

Uz Glavaša u ponovljenom postupku obranu je iznio i Dino Kontić, no obojica imaju pravo na dopunu. Glavaševi odvjetnici već su najavili da će njihov branjenik iskoristiti tu mogućnost. Nakon što svi optuženi iznesu obrane, a njihovi branitelji i tužitelj završne riječi, sudsko će vijeće donijeti nepravomoćnu presudu.