projekt 'zaželi'

Gerontodomaćice u Zagrebačkoj županiji dobit će božićnice i regres

18.06.2024 u 12:03

Bionic
Reading

Za sve gerontodomaćice u sklopu projekta „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, a trenutno ih je 90, Zagrebačka županija osigurala je po 350 eura za regres i 350 eura za božićnicu

Ugovore vrijedne 68.600 eura, predstavnicima gradskih društava Crvenog križa s područja Zagrebačke županije, uručio je zamjenik župana Ervin Kolarec, objavila je u utorak županija.

Trenutno 90 gerontodomaćica, koje skrbe za 547 korisnika, dobit će 350 eura božićnice i 350 eura regresa, kazao je Kolarec i izrazio nadu kako će se programu uskoro pridružiti kolege iz zaprešićkog kraja sa svojih osam gerontodomaćica.

Projektom Zaželi se uz brigu za starije potiče i zapošljavanje teško zaposlivih žena, gerontodomaćica, koje na svom području obilaze korisnike te brinu o njihovoj higijeni, čiste kućanstvo, pomažu im oko svakodnevnih obveza, kuhaju obroke i slično.

Svoja iskustva podijelile su gerontodomaćice Ana Stepinac iz Velike Gorice i Kata Zrakić iz Samobora.

„Gerontodomaćice su za većinu korisnika 'svjetlo na kraju tunela' jer su nerijetko jedine koje otvaraju vrata njihovog doma“, kazala je Zrakić.

Dvaput tjedno obilazimo svakog korisnika, a svaka gerontodomaćica u velikogoričkom društvu Crvenog križa ima šest korisnika koji su često osamljeni i naši im obilasci mnogo znače, dodala je Stepinac.