'POLITIČKI PROGON'

Generalski zbor usporedio Bandića s braniteljima i generalima

25.03.2015 u 13:37

Bionic
Reading

Hrvatski generalski zbor čiji su članovi nedavno potpisali peticiju 'Stop političkim hapšenjima' koju je pokrenuo Klub Milana Bandića, usporedio je pravosudni proces protiv zagrebačkog gradonačelnika s pismom istaknutih generala Hrvatske vojske zbog kojeg su izbačeni iz aktivne službe

'U svezi nedavnih događanja koja su hrvatski građani prepoznali kao još jedan oblik političkih progona i uhićenja, Hrvatski generalski zbor drži se odgovornim javno oduprijeti svim političkim progonima i uhićenjima kojima su posebno hrvatski branitelji i hrvatski generali bili izloženi', kažu u priopćenju iz Hrvatskog generalskog zbora.

'Ovom prilikom moramo se prisjetiti i problematike na koju su upozorili hrvatski generali svojim pismom 2000. godine, nakon čega je uslijedilo veliko, a nepotrebno 'restrukturiranje' Oružanih snaga Republike Hrvatske i urušavanje sustava obrane i nacionalne sigurnosti', pišu i podsjećaju na sadržaj pisma koje su generali uputili javnosti protiv kriminalizacije Domovinskog rata, a koje su mnogi tada nazvali pokušajem vojnog puča.


Što je u pismu generala od 28.rujna 2000. godine stvarno bilo napisano? 'Nepotrebno demonstriranje sile, proglašavanje krivaca prije sudske presude, pa čak i prije provedene istrage, uključujući tu i licitiranje haškim optužnicama, a u čemu, nažalost, ne sudjeluju samo mediji, svakako ne pridonosi klimi tolerancije i izgradnji demokratske Hrvatske, za koju smo se i mi, generali i ratni zapovjednici, borili. Štoviše, takvi postupci vode u nepotrebne i opasne rascjepe našeg društva', pisali su generali prije 15 godina.

'Tu su i naučene lekcije iz vremena kada su političke optužnice iz Haaga tresle Hrvatsku, prije svega protiv proslavljenog generala Janka Bobetka, koje su pogodile Hrvatsku kao grom iz vedra neba i imale snažne posljedice, ne samo za tadašnju hrvatsku političku scenu, nego i za čitavi Domovinski obrambeni rat. Ni tada nije bila važna konkretna odgovornost za konkretni zločin, nego je ponovno iz različitih političkih interesa trebalo optužiti nekoga od najviših generala u Hrvatskoj vojsci, a ne pojedince koji su na svoju ruku počinili zločine. Hrvatski generalski zbor ničim ne želi prejudicirati bilo čiju možebitnu krivnju ili nevinost, ali skreće pozornost na moguću instrumentaliziranost nekih elemenata sustava u Republici Hrvatskoj na koju upozorava i obraćanje generala Glavaša javnosti: 'Ovo je šesti put da sam uhićivan od strane hrvatskog pravosuđa, a upravo se događa još jedan pravni presedan u mom desetogodišnjem političko-pravosudnom progonu.'