PITANJE ZA HAAG

Generale, želiš li trg u Splitu?

21.04.2011 u 16:56

Bionic
Reading

Inicijativa HSP-a da se jedan od centralnih trgova ili ulica u Splitu nazove po osuđenom generalu Anti Gotovini na koncu je prihvaćena: o njoj će raspravljati Komisija za ulice i trgove, no prije konačne odluke zatražit će se mišljenje samog generala

'Vrhovni zakon mora biti interes generala Gotovine i Markača i interes Hrvatske koja je oklevetana sintagmom o planiranom zločinačkom pothvatu. Pokušajmo zaboraviti osobne i stranačke interese i sve one koji se drekom i vikom pokušavaju dodvoriti javnosti, treba konzultirati generala i pitati ga što misli o tome', kazao je Marin Jurjević (SDP).

U svom poduljem izlaganju opisao je kako će i on, kao član parlamentarne skupštine NATO-a, u idućem razdoblju informirati kolege o haškoj presudi, a predsjednica Vijeća Nevenka Bečić njegov govor ocijenila je 'interesantnim i vrlo poučnim'.

Dogradonačelnik Jure Šundov, predstavljen kao Gotovinin ratni drug, kazao je da se s inicijativom slaže i gradonačelnik Željko Kerum, no da nitko nema pravo odlučivati u ime generala.

'Mi smo kao narod povrijeđeni, a ja osobno također se osjećam osuđenim. Da nismo imali jedinstvo svih stranaka i svih građana Hrvatske, bez obzira na vjeru ili naciju, ne bismo imali Hrvatsku. Jednako jedinstvo treba nam i danas. Trebamo biti mudri, ne želimo da ova osuda zaustavi naš put u Europsku uniju jer mi smo bili dio Europe i prije nego što su neki na Balkanu i znali da su uopće država', rječit je bio Šundov.

Pozvao je sve vijećnike da se suzdrže od suvišnih rasprava, što su ovi za divno čudo poslušali.

'Ovom inicijativom neka se bavi Komisija za ulice i trgove, a s njom treba upoznati i generala Gotovinu i pitati ga hoće li mu to naškoditi. Ako treba, ja ću to napraviti za dvadeset minuta', kazao je Šundov.

Na koncu je takav zaključak i usvojen, čeka se odgovor iz Haaga...