TKO RADI, TAJ IDE I NA GODIŠNJI

Gdje su ljetovale velike face svjetske politike

25.08.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Nakon što je hrvatska predsjednica usred ljeta premjestila ured u Split, u akciji koju su mnogi protumačili kao radni godišnji odmor, a ministri iz Vlade razbježali se na sve strane, ne ostavljajući nikoga da dežura u Banskim dvorima, potražili smo odgovore gdje su se ovoga ljeta odmarale velike face svjetske politike

Predsjednik SAD-a, najmoćnije zemlje na svijetu, Barack Obama odmor je proveo na otoku Martha's Vineyard u američkoj saveznoj državi Massachusetts, popularnoj destinaciji imućnih Amerikanaca. Na odmor je otišao sa suprugom, kćerima i dva psa dan ranije od planiranog, a tijekom 17-dnevnog opuštanja društvo su mu pravili i viši savjetnici iz njegove administracije kako bi bio u toku s događanjima. Ovo je bio posljednji obiteljski odmor Obama u luksuznoj rezidenciji od sedam soba i devet kupaonica jer je objavljena njezina prodaja po cijeni od 22,5 milijuna dolara. Na posao se vratio danas (ponedjeljak 24.8.). 

Prošle godine bio je primoran prekinuti odmor kako bi se obratio javnosti nakon što je Islamska Država ritualno ubila američkog novinara odsijecanjem glave, kao i zbog nasilnih prosvjeda u američkom gradu Fergusonu nakon ubojstva mladog Afroamerikanca. Mediji su ga tada kritizirali jer je otišao igrati golf odmah nakon što se obratio javnosti povodom ubojstva novinara Foleya. Ove godine snimljen je kako igra golf s bivšim predsjednikom Billom Clintonom. Obama je na godišnjem odmoru do 23. kolovoza.

Britanski premijer David Cameron veliki je pobornik ideje da i najviši državni dužnosnici koriste godišnji odmor. Daily Mail je tako napravio iscrpan presjek njegovih putešestvija tijekom premijerskog mandata po Italiji, Španjolskoj i Portugalu. Iza Camerona je naporna godina u kojoj je uspio zadržati Škotsku unutar Ujedinjenog Kraljevstva te je potom na parlamentarnim izborima osigurao još jedan petogodišnji mandat šefa britanske vlade, tako da planira gotovo cijeli kolovoz provesti na odmoru.

Cameron je glavni dio odmora proveo u popularnom portugalskom ljetovalištu Algavre. Međutim, tijekom odmora s obitelji snašla ga je nevolja, dobio je upalu uha te je morao potražiti medicinsku pomoć, pišu britanski mediji. Služba za odnose s javnošću britanske vlade objavila je da je premijer zaradio upalu uha dok je jedrio na dasci. Ovo nije prvi put da si je Cameron na taj način upropastio odmor. Prošle godine tijekom uskrsnih blagdana opekla ga je meduza dok je plivao u moru, tijekom odmora na Kanarskom otočju. Iz Algavrea kući se vratio niskobudžetnim zrakoplovnim prijevoznikom Easy Jet, a putnici su ga u avionu snimili kako jede čips s paprikom i fotku objavili na društvenim mrežama. Ovo mu je bio drugi odmor ovoga ljeta, prethodno je boravio u Cornwallu, svojoj ljetnoj bazi. Britanski mediji pišu da bi mogao na odmor i treći put, ovoga puta na kratki izlet u Škotsku.

Nakon drame oko Grexita, njemačka kancelarka Angela Merkel otišla se odmarati u idiličnu ljepotu talijanskih Alpi Južnog Tirola gdje već gotovo tradicionalno provodi ljetne dane. Vrijeme sa suprugom krati uglavnom šetnjama. Poznato je da na odmor ne voli trošiti veliki novac.


Za razliku od svojeg prethodnika Nicolasa Sarkozyja, francuski predsjednik Francois Hollande na godišnji odmor ide gotovo u tajnosti. I dok se Sarkozy sa suprugom Carlom Bruni u kupaćim gaćama šepurio plažama mondenih ljetovališta ili na jahtama prijatelja milijardera, Hollande krije gdje ljetuje.  Međutim, Hollandeova diskrecija nije bez razloga jer je, navode francuski mediji, još uvijek traumatiziran od ljetovanja iz 2012. godine s tadašnjom partnericom Valerie Trierweiler, kada je nastala afera jer je pariški tabloid objavio njezine fotografije u bikiniju. Nezadovoljna fotkama, Trierweiler je tražila i dobila odštetu zbog njihove objave.

Ipak, glad za informacijama 2015. godine mora biti utažena pa je Hollande tijekom godišnjeg nakratko izašao u javnost. Fotografiran je u restoranu, u malom mjestu Var a Aigines,gdje je slavio svoj 61. rođendan. Dobro raspoložen, rukovao se s turistima i pozirao za nekoliko selfija. Mediji su se zabavljali nagađanjima gdje će se smjestiti do povratka u Elizejsku palaču 15. kolovoza. Dvije su destinacije ušle u najuži izbor, kuća obitelji Tattinger u Varu ili ona u nedalekom Mougninsu gdje je običavao boraviti sa Segolen Royal i njihovom djecom dok su bili u vezi.

Za razliku od zapadnih vođa, u ruskim medijima, koje u velikoj mjeri kontrolira Kremlj, nema vijesti o godišnjem odmoru Vladimira Putina. Ruski vođa nastavlja graditi svoj kult ličnosti vođe koji se nikad ne umara pa se u utorak znanstvenom podmornicom na okupiranom ukrajinskom Krimu spustio na dno Crnog mora kako bi iz blizine promotrio potopljeni brod još iz vremena Bizanta.