ZABRANILI PROSLAVU

Gdje idete za Božić? E, ovdje nećete!

23.12.2015 u 11:26

Bionic
Reading

Ovog Božića nema ni jelki ni svjetlećih ukrasa u sultanatu Bruneju, gdje je proslava tog blagdana zabranjena na temelju šerijatskog zakona koji je na snazi u toj naftom bogatoj državici u jugoistočnoj Aziji

Svemoćni sultan Hasanal Bolkia, jedan od najbogatijih ljudi svijeta, najavio je lani postupno uvođenje islamskog (šerijatskog) zakona koji za prekršitelje na kraju predviđa teške kazne poput kamenovanja i odsijecanja udova.

Vlasti ove zemlje s 430.000 stanovnika, među kojima su dvije trećine muslimani, upozorile su u prosincu da je proslava Božića strogo zabranjena jer bi kićenje moglo skrenuti muslimane s pravog puta.

Prekršitelji će biti strogo kažnjeni s do pet godina zatvora i stanovnici primjećuju da se zakon ove godine dosljednije provodi.

"Za mene će ovo biti najtužniji Božić dosad", rekao je za AFP malezijski državljanin koji je htio ostati anoniman.

"Sve to samo zato što sultan tako hoće", požalio se u telefonskom razgovoru jedan kršćanin.

Brunejski muslimani kritiziraju ovu zabranu. "Ona šalje sliku islama koji ne poštuje prava pripadnika drugih vjera", ocijenila je muslimanka koja nije htjela otkriti ime.

"Islam nas uči da se međusobno poštujemo i mislim da to počinje poštovanjem drugih vjera, premda se zapravo zabranjuje ukrašavanje", rekla je za AFP.

Sultan Bruneja, čija se imovina procjenjuje na 20 milijarda dolara, vlasnik je, među ostalim, hotelskog lanca Dorchester Collection u čijem su vlasništvu pariški hotel Plaza Athenee i drugi elitni hoteli u Londonu, Milanu i Rimu te hotela Bel-Air i Beverly Hills u Los Angelesu.

Brunej je jedina zemlja jugoistočne Azije koja strogo primjenjuje šerijatski zakon.