IZJEDNAČENA PRAVA

Gay parovi u Sj. Irskoj smiju posvajati djecu

12.12.2013 u 09:42

Bionic
Reading

Sjeverna Irska ukinula je zabranu posvajanja djece od strane istospolnih parova u civilnim partnerstvima. Oni sad, zajedno s nevjenčanim parovima mogu posvajati djecu, što je dosad bilo pravo rezervirano samo za bračne parove, javlja Crol.hr

Toj se odluci izričito protivi ministar zdravstva i član konzervativne Demokratske unionističke stranke, Edwin Poots, koji je kazao je kako je 'razočaran' činjenicom da je Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva odbio njegovu žalbu, izvještava Crol.hr

Zakoni Sjeverne Irske dosad nisu branili posvajanje gejevima i lezbijkama ako su bili samci, no parovi koji su sklopili civilno partnerstvo nisu imali tu mogućnost. Sjeverna Irska jedina je u Ujedinjenom Kraljevstvu imala takav zakon.

Ipak, u lipnju je Žalbeni sud u Belfastu donio odluku kako je zabrana posvajanja na temelju bračnog statusa diskriminatorna te krši ljudska prava istospolnih parova.

Inače, samo mjesec nakon te sudske odluke otkriveno je kako je jedan član Pootsove stranke koja inače ima većinu u irskom Parlamentu, potrošio 40.000 funti iz državne blagajne za financiranje gore spomenute žalbe.