STRAVA KOD ZADRA

Galovčanin uz kuću pronašao legla crnih udovica

16.11.2009 u 15:57

Bionic
Reading

Tražeći suho granje kako bi zapalio vatru i ispekao meso ispod peke Darko Burčul iz Galovca pored Zadra nemalo se iznenadio kada je uz samu kuću pronašao tri crne udovice i čahurasta legla iz kojih su izlazile stotine malih paukova

'U ovih sedam-osam čahura ima makar tisuću paukova. Ovo smo ih ljeto u Galovcu ulovili i ubili barem oko 500 komada. Najviše samo ih nalazili u polju s lubenicama i dinjama, a jednoga čovjeka je i ugrizao pauk. Nikada prije ih nije bilo toliko, a sada me strah pomisliti koliko će ih se izleći do idućeg ljeta', kaže Darko koji se ne bolji ugriza otrovnih paukova, ali ima unuke, pa mu radi djece nije svejedno.

'Kada nam dođu u posjetu, djeca k'o djeca, zaigraju se po dvorištu i ne paze pretjerano gdje gaze i gdje može biti pauk.', kaže Darko. Ovaj umirovljenik je i ranije nalazio paukove uz samu kuću, a nekoliko ih je ubio i kada je zidao dvorišni zid.

Iako ženke pauka, poznate po jakom otrovu i karakterističnim crvenim pjegicama po leđima, obično polažu ličinke u poljima, ove je godine sa sijenom dosta ličinki vjerojatno uneseno u pojate, pa se stanovništvo Ravnih kotara s razlogom boji najezde paukova čiji ugriz toliko boli da izaziva smrtni strah i tjeskobu, a kronične srčane bolesnike može stajati i života.

Početkom lipnja u mjestu Polača, također u Ravnim kotarima, više je poljoprivrednika dnevno u polju znalo ubiti i po stotinu crnih udovica.