sve ih je više

Galebovi postaju sve nastrljiviji, a u Puli su se toliko namnožili da su vlasti morale smisliti način kako ih obuzdati

16.02.2022 u 22:55

Bionic
Reading

Iz Turističke zajednice Pule uputili su dopis mjesnim odborima, moleći ih da pozovu građane da provjere krovove na kojima se gnijezde galebovi. Naime, u idućem razdoblju, na proljeće, slijedi najveći dio posla u sklopu projekta kontrole i suzbijanje galeba klaukavca i procjene prekomjerne populacije za zdravlje ljudi u 2022. godini na području Pule

U sklopu projekta, koji u veljači, ožujku i travnju provodi Veterinarska bolnica Poreč, kontroliraju se sva dosad evidentirana gnijezda registrirana monitoringom 2019., 2020. i 2021. godine te se dronom snimaju krovovi, javlja Glas Istre.

Usprkos tome, vrlo je teško provjeriti baš sve zgrade, stoga iz TZ-a apeliraju na građane da dojave ako su primijetili da se na krovovima zgrada u kojima stanuju gnijezde ove ptice, koje postaju sve nasrtljivije.

Prije tri godine utvrđeno je da na širem području Pule živi od 2.200 do 2.500 galebova, a samo u urbanom središtu primijećeno je 300-tinjak parova. Prvih 820 lažnih jaja postavljeno je 2020. godine, a za toliko je ujedno smanjen i broj ptića. Monitoring se ponavlja svake godine, pa tako i ove, objasnili su iz Veterinarske bolnice Poreč.