SVJETSKI ČELNICI PORUČUJU:

'Gadafijeva smrt zaključuje eru despotizma i represije'

20.10.2011 u 16:04

Bionic
Reading

Svjetski su lideri čekali službenu potrvdu smrti Moamara Gafadija ne bi li rekli ono što smo mogli i pretpostaviti. Smaknuće diktatora istodobno im je razlog za olakšanje i ponos. Europska unija odaslala je poruku kako napokon završava era despotizma i represije. Britanski premijer David Cameron posebno je zadovoljan ulogom koju je odigrao u libijskoj revoluciji

Reakcije međunarodne zajednice na Gadafijevu smrt odjekuju svjetskim medijima. Poruka je jasna -treba početi nacionalno pomirenje. U zajedničkoj izjavi EU čelnici Herman Van Rompuy i Jose Manuel Barroso pozdravili su vijesti iz Sirta: 'Smrt Muamara Gadafija označava kraj ere despotizma i represije od koju je libijski narod predugo trpio'.

Talijanski premijer Sivio Berlusconi kao da je htio citirati Johna Lennona te je kratko rekao 'Rat je završen' usput navodeći latinsku izreku 'Sic transit gloria mundi' (Tako prolazi slava ovoga svijeta).

Britanski premijer David Cameron zadovoljno je istaknuo ulogu vlastite politke u Libiji usput navodeći neke od paradigmatičnih primjera Gadafijevog terora poput eksplozije putničkog aviona nad škotskim gradom Lockerbie 1988.: 'Ponosan sam na ulogu koju je odigrala Velika Britanija i iskazujem štovanje hrabrosti svih Libijaca koji su pomogli osloboditi svoju zemlju'.

Svoje je mišljnje za Al Jazeeru dao i britanski ministar vanjskih poslova William Hague. Za njega je ovo prije svega dan kada se trebamo sjetiti svih žrtava Gadafijevog režima unazad 40 godina, te pozdraviti hrabost vojnika koji su ishodili oslobođenje zemlje. 'Libija će uskoro održati slobodne demokratske izbore, imati će bolje odnose sa susjedima. Ovo je vrijeme za optimizam', tvrdi Hague. Na pitanje ne boji li se da će islamisti doći na vlast na prvim državim izborima zakazanima za osam mjeseci, ministar vanjskih poslova odgovara kako će ljudi slobodno odabrati koga žele, upozoravajući kako pod etiketom islamizma postoje mnoge vrlo različite ideološke struje i politički programi. 'Nije uputno sve ih stavljati pod istu kapu', zaključuje.

Francuski ministar obrane Gerard Longuet bio je pak daleko sažetiji. Tek je napomenuo: 'Ukoliko je smrt potvrđena, to može biti samo dobar ishod'.

Neimenovani diplomat iz jedne od članica NATO saveza poručuje: 'Berlusconi je je rekao kako je rat završen no za nas će to biti činjenica tek kada nestanu i posljednji tragovi vojne opozicije. Naravno, Gadafija smrt će to samo ubrzati. No, to ne znači da je sukob zaključen s današnjim danom', prenosi EUobserver. Isti je izvor komentirao kako će se smrt libijskog diktatora odraziti na režim u Siriji. Kako kaže, ne misli da će se tamo išta bitno promijeniti.

U pokušaju detaljnje rekonstrukcije Gadafijeve smrti, pomalja se interpretacija da su ga početno ranile NATO snage gađajući jedan pod posljednjih konvoja koji su napuštali Sirte. Ako je konačno Sjevernoatlantski savez odgovoran za njegovu smrt, bila bi to nezgodna politička implikacija koja bi otvorila vrata masi kritika.

Izrazio se i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon s riječima da moramo shvatiti kako je ovo tek kraj početka. Budućnost Libijaca biti će puna izazova te u tu svrhu moraju biti ujedinjeni i pomireni. To je jedino jamstvo sretnog ishoda. 'Vojnici sada moraju ostaviti oružje, jer dolazi vrijeme za iscjeljenje, gradnju, velikodušnost, a ne za osvetu', opominje Ki-moon.

Američka državna tajnica Hillary Clinton ranije je izjavila da ne može potvrditi vijest o Gadafijevoj smrti, ali ako je istinita, onda će odahnuti. Još je jedna prepreka skinuta s puta, izjavila je Clintonova.

Nizozemski premijer Mark Rutte je pak izrazio nadu – prije nego što se proširila vijest o Gadafijevoj smrti - da će biti isporučen međunarodnom sudu pravde. Ruski predsjednik Dimitri Medvedev je, također ranije, kazao da će libijski narod naposlijetku odlučiti o njegovoj sudbini.

Analitičar Shashank Joshi iz političkog think tanka London Royal Institute mišljenja je da je Gadafijeva smrt trenutak katarze za Libijce. '11 godina trebalo je za uhićenje Osame bin Ladena. Brzina  kojom su oslobodilačke snage uhvatile Gadafija dat će Nacionalnom prijelaznom vijeću ogroman vjetar u leđa', veli Joshi. Također je pohvalio izuzetnu ulogu NATO-a. Na Kosovu su uništili velik postotak infrastrukture, čak su greškom raketirali kinesko veleposlanstvo u Beogradu. Sada, naprotiv, sve je odrađeno kako treba, zaključuje analitičar za Al Jazeeru.