PRIJELAZNI PREMIJER LIBIJE

'Gadafijeva smrt je slučajna'

Libija arapska revolucija Gadafi

Libija arapska revolucija Gadafi

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Beživotno tijelo Moamera Gadafija bit će položeno u zemlju na tajnom pokopu. 'Vrijeme je za početak nove Libije, ujedinjene Libije', kazao je premijer Nacionalnog prijelaznog vijeća Mahmoud Džibril i dodao, 'jedan narod, jedna budućnost!' Oslobođenje upravo te ujedinjene nove Libije bit će objavljeno sutra, javlja Reuters, a s tim počinje otkucavati i vrijeme za pripremu novih izbora. Libijski veleposlanik u SAD-u tvrdi da bi Nacinalno vijeće i Libijci bili sretniji da je Gadafi uhićen živ kako bi odgovarao za svoje zločine

Libijski diktator Moamer Gadafi ubijen je u četvrtak u svom rodnom gradu Sirtu, posljednjem uporištu lojalista. Nekoliko je verzija kako je skončao jedan od najdugovječnijih diktatora koji je Libijom čeličnom rukom vladao pune 42 godine. Prema jednoj verziji, na Gadafija su slučajno tijekom pretrage tunela izgrađenih ispod grada naletjeli pobunjenici iz Misrate i zapucali čim su ga vidjeli.

''Nemojte, nemojte', povikao je, i to su mu bile posljednje riječi', izjavio je jedan od vođa pobunjenika iz Misrate, Abdulsalam al-Madani. Međutim, u četvrtak navečer u javnost je izašla video snimka očito načinjena mobitelom na kojoj se vidi kako je Gadafi ranjen, ali živ izvučen iz skrovišta na površinu zemlje.

Borci Nacionalnog vijeća ga pridržavaju dok im on nešto dobacuje, a potom ga bacaju na kamionet. U jednome trenutku pobunjenički vojnik s pištoljem u ruci prilazi diktatoru čija je ruka oblivena krvlju i prislanja mu pištolj na glavu, no ne razabire se puca li on nakon toga ili ne. Kamionet zatim polazi, praćen povicima i oduševljenjem pobunjenika. Među mnogobrojnim različitim verzijama smrti do jučer najtraženijeg čovjeka na svijetu koje su danas kolale možda najviše istine ima u službenoj priči koju je kasno navečer iznio premijer Nacionalnog prijelaznog vijeća Mahmoud Džibril.

Prema njegovim tvrdnjama, diktatorova je smrt - slučajna.

'Gadafija smo uhitili, a on pri tome nije pružao otpor. Stavili smo ga na kamionet kako bismo ga odvezli u Misratu, ali vozilo je upalo u unakrsnu vatru naših postrojbi i lojalista, kada je zalutali metak Gadafija pogodio u glavu', izjavio je Džibril. Kako god bilo, nepobitno je samo da je Gadafi mrtav, a njegova organizacija na koljenima.

Zajedno s diktatorom u klaonici zvanoj Sirt život su izgubili i Gadafijev sin Mouttasim te diktatorov ministar obrane i zapovjednik vojnih postrojbi Bakr Yonus Jabr. Još je najmanje 17 visokih lojalističkih dužnosnika uhićeno, a potpuno je nejasna sudbina Saifa al-Islama Gadafija, diktatorova sina koji se u posljednjih nekoliko mjeseci pretvorio u neformalnog glasnogovornika režima i jedno od najprepoznatljivijih lica libijske diktature.

Prema jednim izvorima, Saif al-Islam je u bijegu u okolici Bani Walida, dok neke informacije govore kako je i on danas izgubio život u povlačenju iz Sirta. Kako god bilo, današnji dan označio je prekretnicu i kraj jedne ere u Libiji, a to je potvrdio i NATO, čiji je glavni tajnik po potvrdi Gadafijeve smrti ustvrdio da prestaju razlozi za angažman Saveza, a da će napokon, nakon osam mjeseci sukoba, zavladati mir, nadaju se i sami Libijci, koji su smrt diktatora na ulicama Tripolija slavili do kasno u noć.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi