OPKOLJENI GRAD

Gadafi uputio ultimatum pobunjenicima u Misrati

30.04.2011 u 10:51

Bionic
Reading

Libijska vlada priopćila je u petak da je preuzela nadzor nad lukom u Misrati i upozorila pobunjenike u opkoljenom gradu da će se suočiti s daljnjim krvoprolićem ako u četiri dana ne predaju oružje i ne prihvate amnestiju. Libijski vođa Maomer Gadafi izjavio je u subotu da je još uvijek spreman na primirje, ali da to mora uključiti sve strane, a ne samo njegove snage koje se bore protiv pobunjenika na istoku

Libija surađuje s tuniskom vladom kako bi spriječila katastrofu na granici, izjavio je glasnogovornik libijske vlade Mussa Ibrahim. On je okrivio pobunjenike za pogranične incidente s Tunisom te obećao poštivanje suvereniteta te susjedne zemlje.

Pozvao je strane borce da napuste zemlju ili će s njima 'skončati'. 'Mi ćemo se boriti za Misratu, vojnik po vojnik, mladić po mladić, djevojka po djevojka', rekao je Ibrahim.

Ranije u petak stanovnici tuniskog grada Dehibu nedaleko od granice s Libijom za Reuters su kazali da su ih snage odane libijskom vođi Moameru Gadafiju napale topništvom i malokalibarskim oružjem. Borbe su počele nakon što su progadafijeve snage napale pobunjenike u Dehibi, kazao je jedan stanovnik.

Tunis je u četvrtak navečer uložio oštri prosvjed Tripoliju pošto su se sukobi libijske vojske i pobunjenika prelili na teritorij te države. Dvije strane vodile su borbe oko kontrole nad graničnim prijelazom prema toj državi.

Libija je spremna na prekid vatre, ali prekid vatre ne može biti jednostran', rekao je Gadafi u izravnom televizijskom obraćanju u subotu u ranim jutarnjim satima.

'Prvi smo pozdravili prekid vatre i prvi smo prihvatili primirje, ali napad križara NATO-a nije prestao', kazao je libijski vođa. Rekao je i da ga nitko neće prisiliti da napusti svoju zemlju.

'Ja neću napustiti moju zemlju. Nitko me ne može prisiliti da napustim svoju zemlju i nitko mi ne može reći da se ne borim za svoju zemlju', izjavio je Gadafi te pozvao na pregovore o završetku zračnih napada NATO snaga na Libiju.