PROTUREŽIMSKI PROSVJEDI

Gadafi se bori za opstanak, odbijen dijalog u Bahreinu

19.02.2011 u 10:51

Bionic
Reading

Libijski čelnik Moamer Gadafi suočen je s najvećim izazovom u svojoj dugogodišnjoj vladavini nakon izvješća o desecima ubijenih u proturežimskim prosvjedima, dok je oporba u Bahreinu odbila ponudu kralja da se pokrene nacionalni dijalog kako bi se riješila kriza

Val nasilja proširio se iz Tunisa i Egipta na Bahrein, Libiju, Jemen i Džibuti, dovodeći Sjedinjene Države u dilemu kako očuvati stabilnost u tom naftom bogatom području, jamčeći istodobno pravo na prosvjede za demokratske promjene.

Prosvjedi u drugom libijskom gradu po veličini Bengaziju nezapamćeni su, a po podacima Human Rights Watcha (HRW) samo u petak navečer u tom su gradu snage sigurnosti ubile 35 ljudi.

Pozivajući se na bolničke i oporbene izvore, HRW navodi da su u posljednja tri dana u Libiji, u prosvjedima nadahnutima uspješnim narodnim pobunama u susjednim zemljama, ubijene najmanje 84 osobe.

Libijske snage sigurnosti su, međutim, na prosvjede odgovorile brutalnom silom. U petak su otvorile vatru na ljude okupljene na pogrebnoj povorci za prosvjednike koji su poginuli prethodnih dana. Zasad nema službenih podataka o mrtvima.

'Specijalne snage koje su jako odane Gadafiju i dalje se očajnički bore za nadzor, a ljudi pružaju otpor ulicu po ulicu', rekao je stanovnik Bengazija za BBC. U dijelovima grada nema struje, a ispred zgrade suda razmješteni su tenkovi, navodi BBC.

Analitičari ističu da je ključna razlika između Libije i Egipta to što Gadafi ima novca od nafte za ublažavanje socijalnih problema. U mnogim dijelovima zemlje također uživa poštovanje.

'Nacionalne pobune sigurno nema', rekao je Noman Benotman, bivši oporbeni čelnik koji živi u Velikoj Britaniji, ali je trenutačno u Tripoliju. 'Mislim da se Libiju ne može usporediti s Egiptom ili Tunisom. Gadafi će se boriti do posljednjeg trenutka', rekao je.

Napeta situacija nastavlja se i u Bahreinu. Bahreinski kralj ponudio je nacionalni dijalog "sa svim strankama" ne bi li riješio krizu u kojoj je poginulo šestero ljudi, a stotine su ozlijeđene. No glavni šijitski blok ponudu je odbio.

'Mislimo da ne postoji ozbiljna volja za dijalogom jer je vojska na ulicama', rekao je Ibrahim Matar, član Vefaka, glavnog šijitskog oporbenog bloka, koji je u četvrtak napustio parlament.

Američki predsjednik Barack Obama razgovarao je u petak s bahreinskim kraljem, osudivši nasilje i pozvavši vladu na suzdržanost. Obama je poručio da stabilnost Bahreina, u kojem je smještena američka Peta flota, ovisi o poštivanju prava njegova naroda, priopćila je Bijela kuća.

Sukobi se nastavljaju i u susjednom Jemenu. Poginulo je najmanje petero ljudi, a deseci su ozlijeđeni.

Protuvladini prosvjednici izišli su u petak poslijepodne i na ulice Džibutija tražeći ostavku predsjednika Ismaila Omara Gueleha, čija obitelj vlada tom državom od proglašenja neovisnosti od Francuske 1977. Gueleh je preuzeo dužnost 1999., a u travnju ove godine trebao bi se kandidirati za treći mandat.

U Džibutiju se nalazi najveća francuska vojna baza u Africi te velika američka baza. Nezaposlenost je oko 60 posto.