SLAVLJE I BORBE NA ULICAMA

Gadafi pada, pobunjenici ušli u Tripoli

21.08.2011 u 23:40

Bionic
Reading

Pobunjenici sa zapada Libije ušli su u nedjelju predvečer u glavni grad Tripoli, gdje su ih dočekali oduševljeni stanovnici, javlja novinska agencija France Presse, no u gradu još traju borbe pobunjenika i Gagafijevih snaga

Pobunjenici koji su došli iz gorja Nefuse, dočekani su poklicima, dok se ulicama razlijegala glazba. Civili su trčali uz povorku pobunjenika, u ozračju sveopćeg oduševljenja, po istom izvoru. No tijekom njihova napredovanja bilo je silovitih okršaja sa snagama pukovnika Moamera Gadafija koje su pucale iz teških strojnica. Pobunjenici su uzvraćali vatru.

Kako navode očevici, pobunjenici su ušli u prijestolnicu kroz zapadno predgrađe Džanzur. Nešto ranije, ustanici su zauzeli vojarnu na '27. kilometru' i zaplijenili oružje i streljivo, po tom izvoru. Vojarna je bila najveća zapreka koju su pobunjenici trebali svladati prije ulaska u prijestolnicu, na cesti koja povezuje Zaviju na zapadu i Tripoli.

U borbama je više osoba ranjeno, navodi novinar francuske agencije, koji nije rekao točan broj stradalih. 'Zauzeli smo bazu, ali u njoj još nije uspostavljena sigurnost. Mislimo da u njoj još ima snajperista u zasjedi', rekao je pobunjenički borac Muhamed.

U nedjelju poslijepodne pobunjenici su oslobodili više desetaka zatvorenika iz zatvora Maje, nedaleko od tog mjesta, izvijestio je novinar AFP-a.

Skupine pobunjenika koje su ušle u libijsku prijestolnicu s mora u nedjelju su silovito napale Tripoli, računajući da će to režimsko uporište pasti u idućim satima, ali je Moamer Gadafi, i dalje borbena duha, obećao da će odbiti napad i izaći iz bitke kao pobjednik.

'Nadamo se da će Tripoli do sutra biti u našim rukama', prognozirao je vojni zapovjednik pobunjenika Abdelhakim Belhadž.

'Noćas očekujemo pobjedu', rekao je pak predstavnik libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća (CNT) u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Aref Ali Najad, dodavši da su pobunjenici 'službeno zatražili od NATO-a veće sudjelovanje jurišnih helikoptera Apache u borbama.

Gadafi u 24 sata emitirao dvije snimke: 'Neću se predati'

Usprkos neočekivanom napredovanju pobunjenika Gadafi je poručio da se neće predati i da će iz bitke za Tripoli izaći kao 'pobjednik', u novoj audiosnimci objavljenoj na televiziji. Riječ je o drugoj Gadafijevoj poruci u nepuna 24 sata.

'Nećemo se predati. Nećemo prepustiti Tripoli okupatorima i njihovim agentima', upozorio je, pozivajući pristaše da 'desetcima tisuća krenu na Tadžuru i očiste je od agenata kolonizatora'. Ljudi pukovnika Gadafija, naoružani kalašnjikovima, bili su raspoređeni ispred hotela Rixosa i pucali prema istoku, vjerojatno prema pobunjenicima, ali novinar te agencije nije mogao vidjeti njihove mete.

Novinari su istaknuli bijele zastave na kojima je pisalo 'TV' kako bi upozorili na svoju prisutnost u hotelu i kako ne bi bili meta napada.

Uprava hotela i direktor su napustili zgradu hotela, a manji broj naoružanih zaštitara i zaposlenika je ostao u njoj.

Tijekom poslijepodneva, direktor libijskih obavještajaca Abdalah Senusi došao je u Rixos, gdje je razgovarao s novinarima i optužio 'zapadne obavještajne službe i NATO da surađuju s Al Kaidom na uništenju Libije'.

Dodao je da Libijom 'neće vladati terorističke bande'.

Bijela kuća: Gadafijev kraj

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ga je pozvao da se 'odmah odrekne onoga što mu je još ostalo od vlasti' i rekao da 'više ne sumnja u ishod'. 'Tragedija' sukoba 'primiče se kraju', komentirao je talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini, a britanski državni tajnik za vanjske poslove Alistair Burt kazao je da je stanje pred 'prekretnicom'.

Pukovniku Moameru Gadafiju su 'dani odbrojani', izjavio je u nedjelju glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest dok predsjednik Barack Obama na ljetovanju u Massachusettsu prima redovite brifinge o dramatičnoj situaciji u Libiji, gdje su pobunjenici sve bliže zauzimanju glavnog grada Tripolija i svrgavanju diktatora koji vlada zemljom dulje od 40 godina, izvijestila je američka TV mreža Fox News.

Glasnogovornik Earnest rekao je novinarima da je ujutro američkog predsjednika o stanju u Libiji izvijestio jedan od njegovih najbližih suradnika za nacionalnu sigurnost, koji je na otoku s Obamom.

'Jutros je predsjednika o situaciji u Libiji izvijestio John Brennan, zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost, uključujući i informacije od našeg tima u Bengaziju', rekao je u Earnest u priopćenju.

'Tim za nacionalnu sigurnost nastavit će izvještavati predsjednika o toj situaciji', dodao je.

Govoreći o libijskim pobunjenicima, Earnest je rekao: 'Sjedinjene Države nastavljaju komunicirati i usko surađivati s našim saveznicima, partnerima i Nacionalnim prijelaznim vijećem (TNC). Vjerujemo da su Gadafiju dani odbrojani, te da libijski narod zaslužuje pravednu, demokratsku i mirnu budućnost'.

SAD je u ožujku imao vodeću ulogu na početku vojne operacije zapadnih saveznika protiv Gadafijeva režima, no kasnije je vođenje operacije prepušteno NATO-u.

NATO negira sudjelovanje u ofenzivi

Režim Moamera Gadafija se 'urušava' ove nedjeljne večeri, ocijenio je NATO koji tvrdi da nikako ne sudjeluje u ofenzivi libijskih pobunjenika na Tripoli.

'Večeras smo svjedoci pada režima', rekla je glasnogovornica Sjeveroatlantskog saveza Oana Lungescu. 'Što prije Gadafi shvati da nema nikakvih izgleda za pobjedu, to će biti bolje za sve', dodala je.

'Vidimo ljude koji se pakiraju, tri osobe na visokom položaju prešle su ovih dana na stranu pobunjenika, a teritorij pod Gadafijevom kontrolom naočigled se smanjuje', kazala je.

'Ne sudjelujemo ni u kakvoj službenoj koordinaciji na terenu', rekla je. 'To nije mandat (NATO-a), nismo dolje kako bismo osiguravali neposrednu pomoć ili pokrivanje, ako hoćete', dodala je.

Lungescu je usto demantirala informacije koje su se pojavile ovog tjedna, nakon povlačenja nosača zrakoplova, da NATO-ovi resursi presušuju.

'Francuzi su primjerice stacionirali svoje zrakoplove bliže bojišnici, a Sjedinjene Države su dale još bespilotnih letjelica', istaknula je, tumačeći zašto Savezu treba manje nosača zrakoplova za operacije u Libiji.