POBUNJENICI TVRDE

Gadafi konačno opkoljen?

25.08.2011 u 16:00

Bionic
Reading

CNN javlja kako je libijski diktator opkoljen. Navodno se nalazi u stanu u blizini svoje rezidencije u Tripoliju. 'Danas mu je došao kraj', poručuju pobunjenici

Svjetske agencije prenose vijest da je libijski diktator opkoljen u stanu koji se nalazi blizu njegove rezidencije u Tripoliju.

Pobunjenici nisu pojasnili zašto vjeruju da je Gadafi unutar stambenih zgrada, gdje pobunjenici razmjenjuju pucnjavu s diktatorovim lojalistima.

'On je zajdeno s njima, skrivaju se u jednoj rupi', tvrdi jedan od ustanika.

'Danas je gotovo; danas ćemo završiti s njim', poručuju pobunjenici.

Gadafi umalo uhvaćen u srijedu

Libijski komandosi koji traže Moamera Gadafija umalo su ga uhvatili u srijedu kada su upali u privatnu kuću u Tripoliju gdje se navodno skrivao, objavio je u četvrtak časopis Paris Match.Pozivajući se na izvor u jedinici čiji rad koordiniraju tajne službe arapskih zemalja i libijskih ustanika, francuski tjednik prenosi kako službe vjeruju da je Gadafi još uvijek negdje u glavnom gradu.

Gadafija više nije bilo u tzv. sigurnoj kući u središtu Tripolija kada su agenti upali u srijedu u osam sati ujutro po srednjoeuropskom vremenu, nakon dojave pouzdanog izvora.

Ipak, našli su dokaze da je ondje proveo najmanje jednu noć, iako se ne zna kada.

Brojni analitičari smatraju da su Francuska, Velika Britanija i njihovi arapski saveznici poslali specijalce u Tripoli koji surađuju s libijskim komandosima.

Oslobođeno četvero talijanskih novinara u Libiji

Četvero talijanskih novinara, koje su u srijedu u Libiji oteli pripadnici Gadafijevih postrojbi, oslobođeno je, objavilo je u četvrtak talijansko ministarstvo vanjskih poslova potvrđujući informaciju dnevnika Corriere della Sera na internetskoj stranici.

Dvoje specijalnih izvjestitelja dnevnika, Elisabetta Rosaspina i Giuseppe Sarcina, reporter La Stampe Domenico Quirio te L'Avvenirea Claudio Monici, 'oslobođeni su prije otprilike pola sata', kazao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Četvero novinara 'sada se nalazi u hotelu gdje su ostali talijanski novinari. Dobro su, jedan ima malu ozljedu ruke, ništa ozbiljno', dodao je on.

Po pisanju na stranici Corrierea, oslobođeni su zahvaljujući 'upadu dvoje mladih u kuću'. Dnevnik je dodao da se čini da je 'njihov čuvar napustio kuću već prošle noći'.

Novinari su putovali automobilom iz Zavije, 40 kilometara od libijskog glavnog grada, prema Tripoliju kad je skupina boraca lojalnih Moameru Gadafiju zaustavila njihovo vozilo i ubila vozača. Prebačeni su u kuću u Tripoliju.

Libijski borci u četvrtak na ulicama Tripolija slamaju džepove otpora pristaša Moamera Gadafija u posljednjoj fazi bitke za glavni grad Libije, javljaju agencije.

Ustanici su uvjereni da će akcije čišćenja uskoro završiti i da će slomiti i posljednji otpor boraca i dalje odanih Gadafiju, čovjeku koji je čvrstom rukom vladao Libijom četiri desetljeća.

'Kraj će doći tek kada ga se uhvati, živog ili mrtvog', izjavio je Mustafa Abdel Džalil, vođa Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) koji je ponudio amnestiju za bilo koga iz Gadafijevog okruženja koji ga ubije i koji je ponudio nagradu u iznosu od 1,7 milijuna dolara za Gadafijevo uhićenje.

Prema riječima pobunjenika, Gadafijevi pristaše više nemaju nikakvih izgleda, iako su i dalje opasni.

'U istočnom Tripoliju je još uvijek puno snajperista. Sredit ćemo ih, ali će potrajati', kazao je jedan oporbeni borac.

Britanski ministar obrane Liam Fox je za Sky News izjavio da 'još postoje područja otpora koja raspolažu visokom razinom vojne stručnosti, imaju dovoljno oružja i mogućnost zapovijedanja i kontrole'.

'Trebat će im vremena da potpuno eliminiraju Gadafijeve pristaše i pred njima su frustrirajući dani prije nego libijski narod bude potpuno slobodan od Gadafijeve ostavštine', rekao je Fox.

Kako se doznaje iz izvora NTC-a, borbe se vode i duboko u pustinji, a oko Gadafijeva rodnog grada Sirta, na obali između Tripolija i Bengazija, stanje je neizvjesno. NTC i plemenski vođe u Sirtu dva dana pregovaraju o tome da stanovnici grada polože oružje i omoguće pristup administrativnim zgradama.

Za sada se još uvijek ne zna gdje se Gadafi nalazi, ali se vjeruje da je još u Tripoliju ili u njegovoj okolici. Sam Gadafi je objavio da se zbog 'taktičkih' razloga povukao iz svog skrovišta Bab al-Azazije. Ustanici trenutačno pokušavaju preuzeti kontrolu nad četvrti Abu Slim, nedaleko od spomenutog skrovišta. Borbe se vode i u južnom gradu Sabhi.

Liječnici bez granica (MSF) upozoravaju da su bolnice pune ranjenih i da su zalihe lijekova na kritičnoj razini. Također ne mogu pružati hitnu pomoć jer se vode ulične borbe i do ranjenih je vrlo teško doći na vrijeme.

U međuvremenu traju i diplomatske akcije pa su se u četvrtak u Turskoj sastali članovi NTC-a i predstavnici zapadnih sila. Isti se dan, ili u petak, u Vijeću sigurnosti UN-a očekuje i usvajanje rezolucije, na prijedlog SAD-a, o odmrzavanju libijske imovine u vrijednosti milijardu i pol eura.

null