potvrda plana

Gabriel Boric: Čile će otvoriti veleposlanstvo u okupiranim palestinskim područjima

22.12.2022 u 21:23

Bionic
Reading

Čile namjerava otvoriti veleposlanstvo u Palestini, rekao je kasno u srijedu čileanski predsjednik Gabriel Boric, čime bi se ta južnoamerička zemlja pridružila šačici država koje imaju ured na razini veleposlanstva na teritoriju oko kojeg se Palestina spori s Izraelom

Čileanska ministrica vanjskih poslova Antonia Urrejola potvrdila je plan u četvrtak, no rekla je da vremenski rok još uvijek nije određen i da Čile nastavlja priznavati Palestinu i Izrael kao legitimne države.

Ljevičar Boric, koji je u više navrata izrazio svoju podršku za zahtjeve palestinskog naroda za nezavisnom državom, plan je komentirao na privatnoj svečanosti u Santiagu, koju je organizirala palestinska dijaspora.

"Izlažem se riziku ovime... dići ćemo naše službeno predstavništvo u Palestini s [razine] otpravnika poslova; sada ćemo otvoriti veleposlanstvo", kazao je Boric, bez da je pružio pojedinosti o lokaciji budućeg veleposlanstva.

Glasnogovornik izraelske ambasade u Čileu je rekao da slučaj neće javno komentirati.

Ministarstvo vanjskih poslova Palestine nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom, upućen izvan radnog vremena.

Palestinski teritoriji, za koje Palestinci žele da budu priznati kao država, uključuju Zapadnu obalu, Pojas Gazu i osporavaju kontrolu nad Istočnim Jeruzalemom. Izrael je ta područja osvojio u bliskoistočnom ratu 1967., a otada se tamo redovito odvijaju sukobi.