završna izjava

G7 pozvao Izrael na poštivanje ljudskih prava u Gazi

14.06.2024 u 22:41

Bionic
Reading

Čelnici skupine G7 pozvali su Izrael na poštivanje ljudskih prava u ratu u Gazi i suzdržavanje od velike ofenzive u Rafahu u završnoj izjavi nakon samita u južnoj Italiji

Skupina G7 najoštrije je osudila napad palestinske islamističke skupine Hamas 7. listopada, kao i njezinu strategiju korištenja civila kao štitova.

Čelnici su upozorili izraelsko vodstvo nakon kritika zbog velikog broja civilnih žrtava i katastrofalne humanitarne situacije u pojasu Gaze, s posebnim naglaskom na Rafah, prenapučeno utočište interno raseljenih Palestinaca.

U deklaraciji stoji da Izrael mora poštovati međunarodno pravo i ljudska prava u svojoj vojnoj akciji protiv Hamasa.

"Duboko smo zabrinuti zbog posljedica kopnenih operacija koje su u tijeku u Rafahu na civilno stanovništvo i mogućnosti vojne ofenzive punih razmjera."

To bi imalo daljnje strašne posljedice za civile, navodi se.

Skupina G7 pozvala je izraelsku vladu da se suzdrži od takve ofenzive, nakon što je Washington posebno izvršio pritisak na Izrael da se suzdrži od invazije velikih razmjera na grad Rafah.

Završna izjava također poziva sve uključene strane da omoguće nesmetan pristup humanitarnoj pomoći, a molba je usmjerena posebice na izraelsko vodstvo koje je posljednjih mjeseci odbilo otvoriti granične prijelaze prema pojasu Gaze za dostavu pomoći. Deklaracija također kritizira izraelsku politiku doseljenika na palestinskim teritorijima.

Ranije se G7 obvezao na plan u tri faze koji je prošlog mjeseca predstavio američki predsjednik Joe Biden, a koji u prvoj fazi predviđa potpuni i neograničeni prekid vatre od šest tjedana.