POSLJEDICE RADIJACIJE

Fukushima: 360.000 djece na pregledu štitnjače

09.10.2011 u 16:40

Bionic
Reading

Japanska prefektura Fukushima u kojoj se u ožujku dogodila najteža nuklearna katastrofa nakon černobilske, u nedjelju je počela provoditi liječničke preglede za 360.000 djece, kako bi se ustanovilo je li radijacija prouzročila utjecala na poremećaj rada njihovih štitnjača

Mnogi roditelji zatražili su ovakvu vrstu liječničke pretrage, poučeni lošim iskustvom nakon černobilske nuklearne katastrofe 1986. godine. Velik broj stanovnika Černobila i okolnih područja nakon katastrofe je imao razne zdravstvene probleme zbog poremećaja rada štitnjače.

Rezultati pregleda, koje su proveli liječnici u Fukushimi, pokazali su da deset od 130 pregledane djece ima hormonalne probleme te da pati od poremećaja rada tiroidne žlijezde. No istaknuli su da u ovoj fazi ne mogu govoriti ni o kakvoj povezanosti zdravstvenih problema s nesrećom u Fukushimi, ustanovljenih kod desetoro djece.

Pregledu će biti podvrgnuto još 360.000 mladih koji žive u blizini nuklearne centrale, a potom će nastaviti redovito obavljati krvne, ultrazvučne i ostale pretrage štitnjače.