POTICAJ IZ BRUXELLESA

Fuele u Beogradu: Pripadate europskoj obitelji

29.03.2011 u 15:51

Bionic
Reading

U Srbiji je danas boravio europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele, koji je zastupnicima u Skupštini Srbije poručio da je sada savršena prilika da se prijeđe na iduću fazu u pridruživanju, a to je mogući status kandidata, a možda i datum za početak pregovora

Fuele je rekao da je priključenje Srbije obitelji europskih naroda realno i da je taj cilj nadohvat ruke, ali da je za dobivanje pozitivnog mišljenje Europske komisije o kandidaturi Srbije potrebno ispuniti političke kriterije.

'Ta prilika vam se ukazala ove godine. Dali smo vam mapu puta, ključne sektore koje je Vlada Srbije unijela u akcijski plan i koje treba realizirati', rekao je Fuele.

Kao prioritete na putu pridruživanja, Fuele je naveo reformu pravosuđa i borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije. Istaknuo je da je puna suradnja sa Haškim tribunalom od ključnog značaja za mišljenje EK.

Fuele je rekao da su prioriteti Srbije i promjena izbornog zakonodavstva, odgovarajuće funkcioniranje nezavisnih regulatornih tijela, utvrđivanje pravne sigurnosti i imovinskih prava, zaštita ljudskih prava i sloboda, pomirenje i regionalna suradnja, te pitanje Kosova.

Prema njegovim riječima, EU cijeni pozitivan duh u kojem je pokrenut dijalog Beograda i Prištine, a potrebno je uložiti i znatne napore u rješavanje problema izbjeglica i raseljenih osoba.

Suradnja Srbije sa Haškim tribunalom nije pak samo međunarodna, već i moralna obaveza.

'Suradnja sa Haškim sudom bit će od ključnog značaja za zaljučke u okviru mišljenja Europske komisije i odluku 27 zemalja članica', poručio je Fuele.

Istaknuo je da je navodni zamor u proširenju EU samo mit i da je Srbija dobrodošla u europsku obitelj. Približavanje EU nije, međutim, laka i udobna vožnja.

'Situacija nije laka, naročito kada rješavate toliko pitanja u tako kratkom roku, ali vjerujemo da to možete ostvariti. U tom pothvatu niste sami. Mi smo tu da vam ponudimo pomoć i da taj put prijeđemo s vama. Ovo je naš strateški projekt - projekt dolaska Srbije tamo gdje pripada - u obitelj EU. Nema prostora za sumnju, već samo za energiju i akciju', poručio je Fuele srbijanskim zastupnicima.

Zastupnici Srpske radikalne stranke tijekom Fueleovog obraćanja nosili su majice s likom lidera radikala Vojislava Šešelja.

Fuele se nakon obraćanja nenajavljano sastao sa šefovima klubova zastupnika, a sastanku nije prisustvovao jedino predstavnik SRS-a, jer se, kako je rekao šef te zastupničke grupe Dragan Todorović, radikali protive ulasku Srbije u Europsku uniju.

Žbogar: Srbiji status kandidata do kraja godine

Ministar vanjskih poslova Slovenije Samuel Žbogar izjavio je da bi Srbija prije kraja godine trebala dobiti status zemlje kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Žbogar je u intervjuu Večernjim novostima od utorka rekao da se u listopadu očekuje godišnji izvještaj Europske komisije, te da se nada da će Srbija i prije kraja godine dobiti status kandidata za članstvo u EU.

'Zaista se nadam da će Srbija do kraja godine dobiti status kandidata za članstvo u EU. Čak i prije. U listopadu očekujemo godišnji izvještaj Europske komisije. Kako meni izgleda, to bi se trebalo dogoditi', rekao je Žbogar.

Žbogar vjeruje i da će se Beograd i Priština uspjeti dogovoriti, premda to neće biti 'suviše brzo'.

'Treba početi s lakim temama, od tehničkih stvari, gdje i jedna i druga strana imaju interes da se nešto sredi. A onda, polako, da se ide dalje', rekao je Žbogar.