MINISTAR NE UZMIČE

Fuchs: Studentskih pritisaka više ne može biti

03.12.2009 u 15:00

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs izjavio je danas da su studentski zahtjevi za besplatnim školovanjem za svakoga, koliko god i gdje god želi, neprihvatljivi, te da više ne može biti pritisaka i prisila kako bi se nešto promijenilo.

Po njegovim riječima, ministarstvo novim zakonom želi omogućiti svim studentima da počnu s jednakih pozicija te da po svojim mogućnostima i trudu nastave besplatno studirati do diplome.

Komentirajući prosvjede studenata ispred ministarstva, Radovan Fuchs je rekao kako nije bilo ničeg problematičnog, osim kad su studenti djelatnicima zapriječili izlaz iz zgrade. Policija, koja je osiguravala skup, tada je fizički premjestila studente i tako omogućila da djelatnici, među kojima je bilo dijabetičara, trudnica i majki koje su morale ići po djecu, iziđu van, dodao je.

Studenti zagrebačkoga Filozofskog fakulteta, koji su i danas u blokadi nastave, smatraju da sveučilišna zajednica oportunistički šuti o napadu na studente koji se bore za pravo na obrazovanje te da njezina kapitulacija iz oportunizma i nedostatak hrabrosti nije prihvatljiv alibi.

Na današnjoj konferenciji za novinare na Filozofskome fakultetu studentski predstavnici su ocijenili da se "sveučilišna zajednica ne uspijeva uzdignuti iznad uvrijeđenosti zbog neugodnosti koje blokada predstavlja za tijek normalnoga nastavnog procesa".

Istaknuli su da bi propust sveučilišne zajednice da kritički progovara u trenutku kada je, zahvaljujući studentskim akcijama, medijska pažnja usmjerena upravo na nju, mogao imati daleko razornije posljedice od privremenih prekida nastave.

Studenti su se osvrnuli i na medijske napise u vezi prekjučerašnjeg protesta studenata Fakulteta političkih znanosti ispred Ministarstva znanosti rekavši kako "dimna zavjesa medijski isfabriciranog zgražanja nad studentskim terorom ne uspijeva sakriti da Ministarstvo iščekuje kraj pritiska kako bi objavilo novi Zakon o sveučilištima".

Smatraju da je "javna rasprava zadnja stvar koju Ministarstvo želi i to uz punu svijest o razornim implikacijama zakona i po socijalna prava studenata i po autonomiju sveučilišta.

Kad je riječ o odnosima medija prema studentskoj borbi, ocijenili su da je jedan dnevni list ostao dosljedan svojoj liniji tretiranja njihove borbe te da prikazivanje studenata kao "huligana i terorista" očito služi svrsi obustave rasprave o fundamentalnim pitanjima od javnoga značaja. Ističu da zaštita državnih institucija od kritičkoga propitivanja politike koja ide protiv općeg interesa to opasnija kad to čine mediji koji trebaju biti instrument javne kritike baš takve politike.