kapitalni projekt

Plenković obišao gradilište na Ruđeru: Ovo je najvažnije ulaganje od osnutka Instituta

05.04.2024 u 12:41

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković posjetio je u petak Institut Ruđer Bošković (IRB) s ministrima Radovanom Fuchsom i Ninom Obuljen Koržinek, razgovarali su s ravnateljem Instituta Davidom Matthewom Smithom o projektu O-ZIP, vrijednom 100 milijuna eura te obišli gradilišta na IRB-u

Na susretu s ravnateljem Smithom istaknuto je da je projekt O-ZIP ključni dio razvojne strategije Instituta Ruđer Bošković, usmjerene na jačanje suradnje s industrijom i na implementaciju najkompetitivnijih segmenata IRB-a, kroz unaprjeđenje infrastrukturnih kapaciteta za multidisciplinarna istraživanja.

Premijer Plenković posjetio Institut Ruđer Bošković Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Projekt vrijedan 100 milijuna eura predstavlja najvažnije ulaganje u istraživačku infrastrukturu IRB-a od njegovog osnutka 1950., rečeno je.

Uz status O-ZIP-a, ravnatelj IRB-a je premijeru Plenkoviću prezentirao i aktivnosti obnove infrastrukture oštećene u potresima 2020. .

IRB je za ovu svrhu ukupno ugovori 5,3 milijuna eura, a dosad je realizirano gotovo 3 milijuna eura za žurne mjere sanacije, obnove infrastrukture i izradbe projektne dokumentacije za obnovu od potresa

U sklopu projekta predviđeno je unaprjeđenje i okrupnjavanje ekspertiza u sklopu četiri znanstvene platforme: Znanstvena infrastrukturna platforma za biološka i medicinska istraživanja (BioMed), Znanstvena infrastrukturna platforma za istraživanje naprednih tehnologija i materijala (TechMat), Znanstvena infrastrukturna platforma za istraživanje mora i okoliša (MarEnv), Znanstvena infrastrukturna platforma za informacijsko-komunikacijske znanosti i tehnologiju (ICST).

Plenković je obišao građevinsku lokaciju objekta A0 za smještaj Znanstvena infrastrukturna platforma za biološka i medicinska istraživanja (BioMed).

  • +15
Premijer Plenković posjetio Institut Ruđer Bošković Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Taj objekt namijenjen je znanstvenicima iz područja kemije i molekularne medicine koji će uz temeljna istraživanja, provoditi i istraživanja na razvoju inovativnih medicinskih i biotehnoloških rješenja. Njima se žele riješiti stvarni izazovi u medicini, farmaceutici, proizvodnji hrane, poljoprivredi i ekologiji.

Glede građevinskih radova na tom objektu, uz izvedbu horizontalne hidroizolacije i termoizolacije ispod temeljne ploče, u tijeku su i radovi armiranja i betoniranja i zgrada se svakim danom sve više izdiže iz temelja, rečeno je.

Premijer Plenković obišao je i objekt A1 gdje će biti smještena Znanstvena infrastrukturna platforma za informacijsko-komunikacijske znanosti i tehnologiju (ICST).

Radovi na ovom objektu obuhvatili su izradbu ventilirane fasade i montažu čelične konstrukcije vjetrobrana. Kontinuirano napreduju i unutrašnji radovi na objektu, a posebno je važna izradba parne brane na krovu, koja će osigurati dugotrajnost i održivost objekta, istaknuto je.

Ovaj objekt služit će znanstvenicima kao platforma za istraživanje i razvoj u području informacijsko-komunikacijske znanosti i tehnologija, od razvoja informacijskih sustava i usluga u računalnom oblaku do analize podataka i umjetne inteligencije te HPC računarstva.

Projekt O-ZIP je kapitalni znanstveno-infrastrukturni projekt čiji je glavni cilj razviti multidisciplinarno okruženje za istraživanje i razvoj. To će IIRB-u omogućiti podizanje kvalitete znanstvenih istraživanja te pridonijeti povećanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

Projekt se financira sredstvima EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u sklopu Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.