Predstojnik Ureda predsjednika Vlade

Frka Petešić: Vladine mjere vrijedne su kao osam Peljeških mostova, a stižu i nove

31.03.2020 u 21:18

Bionic
Reading

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić komentirao je mjere Vlade za pomoć gospodarstvu. Ističe da su do sada napravili paket mjera vrijednosti jednakoj osam Peljeških mostova (vrijednost ugovora za izgradnju Pelješkog mosta je 3,9 milijarde kuna op. a.) i sada se radi na drugom paketu za koji vjeurje da će moći predstaviti sljedećih dana

"Cilj paketa i nit vodilja Vlade su spašavanje radnih mjesta, očuvanje kupovne moći građana u kojoj mjeri je moguće i spašavanje poduzeća, sve što može pridonijeti tome je na stolu", ističe Zvonimir Frka Petešić za N1.

Na pitanje oko ušteda na plaćama u javnom sektoru kaže da sve što može pridonijeti ispunjavanju tri navedena cilja na stolu. "Ovo je kriza epohalnih razmjera i svi će morati biti solidarni."

Kada je riječ o epidemiji koronavirusa kaže da eksponencijalni rast može naglo krenuti pa je važno da se u narednim tjednima pridržavamo svih mjera poputu smanjenja socijalnih kontakata.

Nastavlja i da treba ohrabriti sugrađane koji su u izolaciji jer nije lako biti u izolaciji, ali je iznimno važno da se pridržavaju te mjere kako bi se preveniralo širenje bolesti.

Oko ideje nadzora građana koji su u samoizolaciji kaže da zakonske izmjene idu u drugo čitanje u Saboru i da su to mjere koje se razmatraju i u drugim zemljama jer se želi iskoristiti tehnologija 21. stoljeća.

  • +16
Drive in testiranje na koronavirus Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

"Svi koristimo geolokaciju pa ne smatramo to kršenjem vlastitih ljudskih prava. Ovdje se samo želi vidjeti kako nam moderne tehnologije mogu pomoći u suzbijanju epidemije", rekao je.

"Mislim da nitko u svijetu ne zna koliko će biti pad BDP-a, ovo je kriza bez presedana, a neki je analitičari uspoređuju s Velikom depresijom pa i da je gore od toga. Jako je teško procjenjivati pad BDP-a jer nitko ne zna koliko će trajati", kaže predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić.