KUJUNDŽIĆ NA MIROGOJU

"Franjo Tuđman je i antifašist, a ovi suvremeni su fašisti'

10.12.2014 u 13:48

Bionic
Reading

U povodu 15. godišnjice smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, predsjednički kandidat Saveza za Hrvatsku Milan Kujundžić u srijedu je položio vijenac na Tuđmanov grob na zagrebačkom groblju Mirogoju.

U izjavi novinarima Kujundžić je istaknuo da je Tuđman za njega, kao i za cijeli hrvatski narod, osim pojedinaca koji tako ne misle, najveća povijesna hrvatska osoba - 'čovjek koji je stvorio suvremenu državu Hrvatsku'.

Upitan je li Tuđman antifašist ili vrhovni zapovjednik Domovinskog rata, Kujundžić je odgovorio da je Tuđman i jedno i drugo. 'Franjo Tuđman je i antifašist i zapovjednik Domovinskoga rata. A ovi suvremeni takozvani antifašisti su zapravo suvremeni fašisti', rekao je.

Tuđmanove političke odluke po Kujundžiću su bile briljantne, primjerene vremenu kada nije bilo lako pronalaziti rješenja. 'U tome vremenu nitko se ne bi tako snašao kao što se on snašao', kazao je.

Na pitanje koje su bile pozitivne strane prvog hrvatskog predsjednika i ima li nekih negativnih koje je možda mogao drugačije napraviti, Kujundžić je rekao da je 'milijun pozitivnih stvari, a nitko na zemlji nije svetac'.

'Sigurno je imao i loših odluka, ali to je zanemarivo u veličini i sjaju onoga što je napravio', kaže Kujundžić.

Upitan o privatizaciji 90-tih godina prošlog stoljeća, Kujundžić je rekao kako se ona nije trebala dogoditi. 'Privatizacija da, ali ne na način na koji je provedena, međutim, to je vrijeme rata. Tada se traži rješenje i sve stvari uvijek treba staviti u kontekst', dodao je.

HDZ-OVA DELEGACIJA

Među političarima na Mirogoju, uz obitelj pokojnog Franje Tuđmana, bili su mahom HDZ-ovci, predsjednička kandidatkina Kolinda Grabar Kitarović, Tomislav Karamarko, Gordan Jadroković, Ivan Domagoj Milošević, Tomislav Čuljak, Andrija Mikulić, Milan Kovač, Željko Dilber, Damir Krstičević....

Na Mirogoju su bili pripadnici Generalskog zbora, koji su također mahom članovi HDZ-a.

Branitelji koji više od mjesec dana logoruju u Savskoj ulici došli su na Tuđmanov grob odjeveni u crne majice s velikim bijelim križevima povodom prosvjedne šetnje nazvane 'Jedan križ za jedan život' kojom upozoravaju na problem suicida branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Među njima je i Josip Klemm, vlasnik zaštitarske kuće i donator HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje.

Poslali pozivnicu i Branimiru Glavašu

Nakon polaganja vijenaca na Mirogoju HDZ će 15. obljetnicu smrti Franje Tuđmana obilježiti i ispred Tuđmanove rodne kuće u Velikom Trgovišću, dok će poslijepodne predsjednik stranke Tomislav Karamarko govoriti u hotelu Sheraton na prigodnoj akademiji. Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović u 19 sati će u crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu prisustvovati misi zadušnici za Franju Tuđmana.

No, najzanimljivije je da su na sve te događaje Karamarko i Milan Kovač, predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a, pozvali i – Branimira Glavaša, otkriva Novi list

'Poštovani gospodine Glavaš, čast nam je pozvati Vas na obilježavanje 15. godišnjice smrti predsjednika Franje Tuđmana', piše u pozivu koji je stigao na Glavaševu osječku adresu. Međutim, s obzirom da se Glavaš nalazi u mostarskom zatvoru, gdje služi kaznu za ratni zločin, teško da će se moći odazvati. Osim toga, Glavaš je još 2005. izbačen iz HDZ-a, pa time više čudi ovaj poziv.
Predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a Novom listu je objasnio da su pozivi otišli na adrese svih 48 sudionika osnivačke skupštine stranke, 17. lipnja 1989. na Jarunu, kao i HDZ-ovim zastupnicima prvog višestranačkog Sabora. Glavaš spada u obje kategorije.

'Naravno da ne vjerujem da će Glavaš doći na obilježavanje, ali poziv smo mu poslali po automatizmu. Moguće je i da su taj poziv dobili i neki naši članovi koji su u međuvremenu umrli', rekao je Kovač.

Počast Tuđmanu u Saboru

Hrvatski sabor danas se prisjetio da je prije 15 godina, 10. prosinca 1999. umro prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman te su mu zastupnici odali počast. Petnaesta je obljetnica smrti prvog predsjednika Republike Hrvatske, dr. Tuđmana, podsjetio je zastupnike predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i pozvao ih da mu minutom šutnje odaju počast.

Neka mu je vječna slava i hvala, rekao je Leko.