ZBOG SARKOZYJEVIH REFORMI

Francuski studenti ponovno na ulicama

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 08.04.2009 20:47
  • Objavljeno 08.04.2009 u 20:36
sarkozy prosvjedi

sarkozy prosvjedi

Izvor: Reuters / Autor: -

Stotine francuskih studenata podignulo je u srijedu u središtu Pariza barikadu, prosvjedujući protiv reforme sveučilišta kako to predlaže predsjednik Nicolas Sarkozy, javljaju agencije ističući da su prosvjedi studenata i profesora diljem zemlje ušli u 10. tjedan

Profesori i studenti zahtijevaju povlačenje triju vladinih reformskih prijedloga, tvrdeći da bi se time samo povećala cijena studiranja, a smanjila kakvoća nastave. Sarkozy amatra da bi reforme osvježile sveučilišta te bi se povećali izgledi diplomanata na tržištu rada. Pošto je vlada ublažila neke od svojih reforma, poručila je da više neće ustuknuti od svojih namjera ni milimetar.

Situcija je sada u slijepoj ulici, sveučilišta su u neredu, nema predavanja, sveučilišne zgrade su pod opsadom i ne zna se hoće li se u lipnju održati ispitni rokovi. 'Zabrinuta sam što nema ni predavanja ni ispita, ali moramo se boriti za pravednu stvar', kazala je Selin Cay.

Na Sorbonni su studenti priredili više zanimljivih događanja, uključivo i 'suđenje Nicolasu Sarkozyju' u stilu srednjovjekovne inkvizicije. U Latinskoj četvrti zakrčene su dvije glavne prometnice, Bulevard st. Germain i st. Michel, na oduševljene brojnih turista koji nisu štedjeli kamere.

'Čuli smo da Francuzi uvijek zbog nečega prosvjeduju pa nam evo i potvrde', kazao je Martin Fernandes iz Venezuele. Profesorica španjolskog Marie Salgues tvrdi da su reforme ponekad potrebne, 'ali se ne smiju nametati bez dogovora s onima kojih se to tiče, kao što to čini ova vlada'. Francuska državna sveučilišta gotovo su posve besplatna i dostupna većini maturanata.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi