NAJAVIO UŠTEDE

Francuski premijer Valls dobio povjerenje parlamenta

16.09.2014 u 21:20

Bionic
Reading

Francuski parlament izglasao je u utorak povjerenje vladi premijera Manuela Vallsa, prenosi Reuters i podsjeća da se zemlja nalazi u političkoj i gospodarskoj krizi te da je potpora predsjedniku Francoisu Hollandeu pala rekordno nisko

Centrist Valls, koji je uoči glasovanja kazao da francuski skupi socijalni model treba preinačiti, ali svakako očuvati, osigurao si je većinu od 269 zastupnika koji su glasovali 'za', dok ih je 244 bilo 'protiv'. Broj suzdržanih u njegovoj vladajućoj Socijalističkoj stranci još uvijek nije poznat, ali se nagađa da se njih 30-ak protivi njegovoj namjeri da do 2017. 'sreže' državnu potrošnju za 50 milijardi eura te da dio uštede iskoristi kako bi smanjio porez privatnim tvrtkama u cilju smanjenja rekordne nezaposlenosti u Francuskoj.

'Ništa nas ne smije spriječiti u namjeri da u iduće tri godine uštedimo 50 milijardi eura', kazao je Valls u svom govoru uoči glasovanja u parlamentu, aludirajući na reformu poznatu kao 'Pakt o odgovornosti'. 'Treba ukrotiti rast javne potrošnje', poručio je premijer.

Istaknuo je da Francuska nije zatražila 'nikakvo popuštanje' glede proračunskog manjka, najavivši da će se javni dug države vratiti na ispod tri posto BDP-a za dvije godine.

Europska komisija i ministri financija eurozone kazali su u travnju da Pariz mora poštovati preuzete obveze. Francuskoj je prošle godine bio produljen rok za svođenje manjka u proračunu u dopuštene limite EU-a do kraja 2015.

Valls je danas poručio, posebice Njemačkoj i Europskoj komisiji, da je 'Francuska sama donijela odluku što joj je činiti'.

Obratio se i disdidentima u socijalističkoj stranci, poručivši da se reforme moraju nastaviti, ali nije štedio niti zagovornike krupnog kapitala.

'Reformirati ne znači nazadovati', kazao je Valls, obrušivši se na udrugu poslodavaca koja je dovela u pitanje zajmčeni minimum plaće i zatražila ukidanje prazničnih dana.