MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA

Francuska neće uhititi Florence Hartmann

26.12.2011 u 16:53

Bionic
Reading

Francuska neće uhititi bivšu glasnogovornicu tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Florence Hartmann iako je sud izdao uhidbeni nalog zbog nepoštivanja suda, priopćilo je u ponedjeljak francusko ministarstvo vanjskih poslova

"Tekst dokumenta kojim je određena suradnja s ICTY-em odnosi se samo na teške ratne zločine zbog kojih je sud i uspostavljen", objašnjava se u priopćenju.

ICTY je sredinom studenoga izdao uhidbeni nalog za Hartmann jer je odbila platiti novčanu kaznu od 7.000 eura za napoštivanje suda. Presuda je donesena 2009., a 2011 ju je u srpnju potvrdilo i žalbeno vijeće. Sud je tu novčanu kaznu pretvorio u sedmodnevnu zatvorsku kaznu, zatraživši od Francuske da Hartmann uhiti i prebaci u Den Haag.

U svojoj knjizi "Mir i kazna" iz 2007., Hartman je objavila dvije tajne odluke žalbenog vijeća u vezi procesa protiv bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića koje su, kako ona smatra, mogle dokazati umiješanost srbijanske države u pokolj u Srebrenici.

Sudsku odluku i kažnjavanju Hartmann su osudili novinari diljem svijeta i razne udruge, uključujući i Reportere bez granica.

Početkom prosinca, Hartmann je u Zagrebu primila nagradu Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava.